Článek
Německé vinařské oblasti leží blízko 51. stupně zeměpisné šířky, který představuje nejsevernější klimatickou hranici pro pěstování vinné révy. Země se pyšní oslnivou a úspěšnou historií vinařství a je nazývána královstvím Ryzlinku rýnského.
Význam místních slunečných svahů dokázali ocenit již Římané a byli to právě oni, kdo tu začal vinnou révu pěstovat.
V létě je tu klima téměř subtropické
Majestátní řeku Rýn v jejím romantickém úseku mezi městy Bonn a Koblenec lemují kilometry vinic. Většina z nich leží na břidlicovém podloží v úzkém údolí nad řekou na malebných révových terasách mezi středověkými hrady a zámky. Proto žádný div, že údolí středního Rýna bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.
Přes severní polohu je zde ovšem v létě klima téměř subtropické – hory po obou stranách Rýna chrání oblast před studenými větry, nechávají sluneční paprsky svítit na svahy v plné intenzitě a vodní plocha odráží dodatečné teplo.
Z oblasti Severního Porýní pocházejí lehká, elegantní a temperamentní vína. Nejrozšířenější odrůdou je samozřejmě Ryzlink, který pokrývá téměř 70 % všech vinic. Většina místní produkce je chuťově lepší po 1-2 letech skladování, kdy ztratí trochu ze své kyselosti a rozvine se do plné zralosti.
Jižněji proti toku Rýna se nachází největší německá vinařská oblast Rýnské Hesensko (Rheinhessen). Hraničí s Mohučí a Bingenem. Produkuje jak červené, tak i bílé víno. Vrcholem rýnsko-hesenské kvality je Rheinfront. Milovníci suchého a silného vína si zde nepochybně přijdou na své.
Sprašovité půdy se zrcadlí v charakteru vín
Druhým největším producentem vína v Německu je Falc. Místní klima je podobné tomu v sousedním Alsasku a jedná se o nejteplejší a nejslunnější německou vinařskou oblast.
Úrodné sprašovité půdy, protkané barevnými pískovci, lasturovým vápencem, slínem, granitem a jílovcem, se ve všech svých variacích zrcadlí v charakteru falckých vín.
Poměr produkce bílých a červených vín je asi 60 % ku 40 %, přičemž nejrozšířenější odrůdy jsou Ryzlink, Müller-Thurgau, Kerner a Muškát, z červených pak Rulandské modré, Modrý Portugal a Dornfelder.
Falcká vína zrají v dubových sudech
Falcká vína bývají spíše suchá s vyšším obsahem alkoholu (okolo 13 %), procházejí malolaktickou fermentací (odbourání kyselin) a zrají v dubových sudech.
Na soutoku řek Mosela, Sára a Ruwer se rozkládá další z významných vinařských oblastí, specializující se na produkci ryzlinku. Moselské víno je lehké a svěží s vyšším obsahem kyselin, typický je také jeho minerální charakter.
Moselský region se těší dobré pověsti doma i v zahraničí a místní vína patří ke špičkám německé produkce.
Do východního břehu Rýna asi 30 km pod Bonnem se zařezává říčka Ára romantiky nazývaná „divoká dcera Rýna“. Její půvabné asi 35 kilometrů dlouhé a místy pouhý kilometr široké údolí lemují strmé skalní útesy, révou osázené slunečné svahy a hustě zalesněné kopce na severu.
Nejlepší dobou k návštěvě je podzim
Pokud je Rýn zaslíbenou řekou bílého vína, je Ára tímtéž pro víno červené. Pěstují se zde tradiční odrůdy červených hroznů Spätburgunder (Rulandské modré) jedinečné díky místnímu mikroklimatu minerálních pramenů, v nichž se lze i koupat (Bad Neuenahr).
Dále v údolí najdeme středověké městečko Ahrweiler. Za jeho hradbami se tyčí strmé vinice s červenými hrozny, které jsou protkané stezkami pro pěší, restauracemi a ubytovacími hostinci. Navštívit tu také můžete obrovskou římskou vilu z 5. století, která byla nedávno objevena při stavbě silnice z Ahrweileru.
Nejlepší dobou k návštěvě vinného Porýní je podzim. Každé vinařské městečko pořádá své vlastní slavnosti, které jsou skvělou příležitostí se obveselit sklenkou opojného moku, ochutnat místní speciality, pohovořit s vinaři a samozřejmě zakoupit nějakou tu lahvinku domů na památku.
FESTIVALY | ||
---|---|---|
Cochem | 27. - 31. srpna 2009, pro milovníky ryzlinků a šumivých vín | |
Bernkastel a Kues | 3. - 7. září 2009, největší vinný festival v moselském regionu | |
Dürkheim | 11. - 15. září a 18. - 21. září 2009, Wurstmarkt - drží světový prim mezi festivaly vína, má téměř 600letou tradici, nabízí více než 150 druhů vín z 50 oblastí – od jemného ryzlinku po nejvybranější ledová vína | |
Ahrweiler | 4. - 7. září 2009, pro vyznavače komornějších událostí | |
Dernau | 25. - 28. září 2009, taktéž pro vyznavače komornějších událostí | |
Boppard | 25. – 28. září a 2. – 4. října 2009, koná se ve stejném termínu jako festival v Dernau |
Vinařské oblasti jsou od Čech poměrně vzdáleny. Autem se dojezdová vzdálenost pohybuje od 550 kilometrů až k 690 kilometrům, počítáno od Prahy. Pokud zvolíte pohodlnější způsob dopravy, například letecká společnost Germanwings létá z Prahy do Kolína nad Rýnem/Bonn a zpět sedm dní v týdnu.
AUTEM Z PRAHY | |
---|---|
Ahrweiler | vzdálenost: 690 km, čas jízdy: 8 hodin, trasa: Rozvadov - Amberg - Nürnberg - Würzburg - Mönchhof - Dernbach - Koblenz |
Bernkastel a Kues | vzdálenost: 665 km, čas jízdy: necelých 8 hodin, trasa: Rozvadov - Amberg - Nürnberg - Würzburg - Mönchhof - Dernbach - Koblenz - Ahrweiler |
Bingen | vzdálenost: 590 km, čas jízdy: zhruba 7 hodin, trasa: Rozvadov - Amberg - Hockenheim - Frankenthal |
Bonn | vzdálenost: 690 km, čas jízdy: 8 hodin, trasa: Rozvadov - Amberg - Nürnberg - Würzburg - Mönchhof |
Boppard | vzdálenost: 630 km, čas jízdy: 7 a půl hodiny, trasa: Rozvadov - Amberg - Nürnberg - Würzburg - Mönchhof - Mainz - Bingen |
Cochem | vzdálenost: 690 km, čas jízdy: přes 8 hodin, trasa: Rozvadov - Amberg - Nürnberg - Würzburg - Mönchhof - Mainz - Rheinböllen - Dieblich |
Dernau | vzdálenost: 695 km, čas jízdy: 8 hodin, trasa: Rozvadov - Amberg - Nürnberg - Würzburg - Mönchhof - Dernbach - Koblenz - Ahrweiler |
Dürkheim | vzdálenost: 550 km, čas jízdy: 6 a půl hodiny, trasa: Rozvadov - Amberg - Hockenheim - Ludwigshafen |
Koblenz | vzdálenost: 642 km, čas jízdy: 7 a půl hodiny, trasa: Rozvadov - Amberg - Nürnberg - Würzburg - Mönchhof - Dernbach |
Rýnský ryzlink
- První zmínky o Rýnském ryzlinku pocházejí z roku 1435, kdy hrabě z Katzenelnbogenu zakoupil od místního vinaře šest sudů vína vyrobeného z odrůdy riesslingen.
- V roce 1552 se objevuje v latinském herbáři Hieronyma Bocka pod názvem Riesling.
- Dnes se ryzlink nejčastěji popíjí brzy po sklizni.
- Mladý ryzlink je lehce ovocný a aromatický, chutí připomíná jablka, grapefruity, broskve, med a květ růže. Díky vyššímu obsahu kyselin je víno velmi osvěžující.
- Bývá řazen mezi odrůdy, které svou chutí věrně reflektují půdu, ve které jsou pěstovány.