Hlavní obsah

V Řecku omezí výletní lodě. Turistů na ostrovech je prostě moc

Řecko začíná na některých místech pociťovat negativní dopady masového cestovního ruchu. Úřady proto oznámily, že omezí počet výletních lodí, které smějí kotvit na vybraných ostrovech, jako jsou třeba Santorini nebo Mykonos. Opatření by podle premiéra mělo začít platit v příští sezoně.

Foto: Profimedia.cz

S přílivem turistů nejvíce bojuje ostrov Santorini.

Článek

Z výletních lodí se na ostrovy vyvalí tisíce lidí, pod náporem návštěvníků trpí zejména Kyklady, kam patří mimo jiné ostrovy Mykonos, Naxos, Milos nebo Paros. „Myslím, že to příští rok uděláme,“ řekl o limitu na lodě řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. „Nejcitlivější je Santorini a hned po něm Mykonos,“ doplnil.

V Egejském moři, konkrétně právě na Santorini, zastavilo v minulém roce na 800 výletních lodí, informuje server Independent. Znamená to, že jen díky plavbě se na ostrov podívalo 1,3 milionu lidí. Žije tu přitom jen kolem 15 tisíc stálých obyvatel. Na Mykonu během loňské sezony zakotvilo skoro 750 lodí.

„Lidé utrácejí množství peněz, aby mohli být na Santorini, a nechtějí, aby byl ostrov zaplaven. Ostrov si to navíc z hlediska bezpečnosti nemůže dovolit,“ míní Mitsotakis.

Ještě větší podíl na ekonomice

Cestovní ruch má po pandemii ještě větší podíl na řecké ekonomice. Loni do země zavítalo skoro 33 milionů lidí. O potřebě omezit negativní dopady masového turismu se vyjadřovala už i kancelář řeckého ombudsmana. Destinace by podle ní kvůli množství lidí mohly ztratit svou atraktivitu.

Kromě přívalu návštěvníků zažívá Řecko v posledních dnech také první vlnu veder. Ta si vyžádala už několik lidských obětí, někteří turisté se pohřešují. Musel se také omezit přístup na athénskou Akropoli.

Řecko musí řešit dopady nadměrného turismu. Na množství lidí si stěžují už i návštěvníci

Cestování

V Řecku kvůli vedru umírají turisté, další se pohřešují

Evropa

Výběr článků

Načítám