Článek
Hallstatt najdete v Rakousku u stejnojmenného jezera. Jeho domy se tísní na malém prostoru pod vápencovými skalami, některé jsou částečně postaveny na kůlech zapuštěných v jezeře. Tuto krásu, která byla po právu zapsána na seznam chráněných památek UNESCO, nejlépe oceníte při pohledu z jezera.
Ať už se na prohlídku vydáte parníkem, nebo typickou tradiční dřevěnou podlouhlou lodí fuhre, která dnes už nevozí sůl, ale turisty, naskytne se vám z paluby romantický pohled. A nejen na Hallstatt, ale i na hrad Grub z 11. století na protější straně. Od průvodce se dozvíte, že zříceninu získal v roce 1970 jistý Franz Josef. Hrad zrekonstruoval a zachránil před zřícením. Od té doby je v soukromém majetku a návštěvníci si ho mohou prohlédnout jen z jezera.
Cestou se zastavíte nad nejhlubším místem, což je pod železničním mostem. Hloubka dosahuje nepředstavitelných 125 metrů. Cestu lodi mnohokrát překříží labutě a kachny. I těm se tady líbí.
Antiselfie bariéra v malebném Hallstattu vydržela jen chvíli
Pomalované lebky
Ovšem i samotná procházka Hallstattem má své kouzlo. Ulice jsou úzké, a proto sem autem smějí jen místní. Všechny ulice vedou k náměstí, o němž historické prameny tvrdí, že vzniklo ve 14. století.
Většina měšťanských domů, které jej střeží, pochází ze 16. století a sloup sv. Trojice uprostřed byl postaven v roce 1743. Určitě vás uhranou i ovocné stromy, které se pnou po domech. Na zahrádku nezbylo místo, a přesto stromy plodí.
Ze skály na střechy domů shlíží farní kostel Nanebevzetí Panny Marie ze 16. století. Na sever od kostela se nachází hřbitov a v něm kostnice. Jelikož na hřbitově nebylo dost místa, vždy po 10 letech se lidské ostatky vykopaly, na lebky se namalovaly symboly s datem úmrtí a byly uloženy do kostnice. Dnes je v kostnici přes 1200 lebek a z toho polovina pomalovaná.
Velkým lákadlem jsou ale zdejší solné doly Salzwelten, kde se sůl těžila už před sedmi tisíci lety. Z městečka je možné k nim vyjet velmi strmou Hallstattskou lanovkou nebo se do kopce vydat pěšky. Na Solné hoře ve výšce 838 metrů nad mořem si určitě zajděte k plošině Skywalk, odkud se vám naskytne výhled na jezero a zase jiný pohled na Hallstatt. Tentokrát seshora.
Je tady i vyhlídková restaurace Rudolfsturm, která láká k posezení. Nicméně pak už honem do dolů. Jen pozor, konstantní teplota je ve štolách 8 °C, a proto se vyplatí mít bundu. V podzemí strávíte zhruba dvě hodiny. U vchodu vyfasujete ochrannou košili a kalhoty v bílé barvě, abyste se náhodou neumazali. Za tři eura můžete mít i audioprůvodce v češtině. A pak už sestupujete do nitra hory. Na dvou místech vám sestup urychlí skluzavka. Je dřevěná. Jezdí se na ní obkročmo, ruce se překříží na hrudi. To abyste s nimi nemohli brzdit a nezranili se.
První je krátká, ale druhá nejdelší v Evropě. Měří 66 metrů. Vsedě to jede pomalu, vleže můžete dosáhnout rychlosti až 30 km/h. Na památku si můžete zakoupit fotografii, tak se na skluzavce nezapomeňte usmívat. Pro slabší povahy je určeno schodiště vedle skluzavek.
Cestou štolami si prohlédnete solné krystaly, sůl z různých dolů k porovnání, prehistorické artefakty, které zde našli archeologové. Nechybí kino o historii dolů a hra světel nad podzemním jezerem. Z dolu vás pak vyveze důlní vláček, který vozil horníky. Vstupné je sice je 25 eur (zhruba 600 korun), s lanovkou 36 eur (zhruba 850 korun), ale stojí to za to!
Směsi koření
Kousek od Hallstattu doporučujeme se zastavit v Bad Goisernu, kde má svou manufakturu Cook and Grill s kořením Marcel Ksoll. Je to rakouská celebrita, protože se zúčastnil televizního pořadu, u nás běžel pod názvem Den D, kde podnikatel představí svůj projekt a snaží se zaujmout pětici investorů natolik, aby do jeho podnikání někdo z nich vložil vlastní peníze, svůj čas a cenné kontakty.
Marcel uspěl a jeho manufaktura se už řadu let těší velké oblibě. Vlastní několik zahrad, kde pěstuje regionální bio bylinky. Z nich pak míchá unikátní směsi koření bez jakýchkoliv umělých přísad, ať už na ryby, divočinu, steaky, kuřecí atd.
S přípravou správných poměrů mu pomáhala dcera, která je nevidomá. Řídila se čichem a chutí a je přesvědčená, že má tyto smysly díky svému hendikepu mnohem více rozvinutější než ostatní. Až ochutnáte steak s kořením od Marcela, dáte jí za pravdu. Lepší steak jste určitě ještě nejedli.
KVÍZ: Jak dobře znáte Rakousko?
Marcel zaměstnává nejen dceru, ale i další postižené, kteří koření plní do opakovatelně použitelných skleněných dóz. A jelikož se před otevřením manufaktury živil prodejem grilů, pořádá grilovací kurzy. Zájemce naučí správně grilovat a hlavně kořenit.
Na východ slunce
Patříte-li k ranním ptáčatům, nenechte si ujít východ slunce na hoře Krippenstein. V půl šesté ráno vyráží první lanovka z městečka Obertraun a vyveze vás až do výšky 2100 metrů nad mořem. Ještě zašera se můžete vydat se skupinkou stejně dychtících turistů k vyhlídce zvané 5 Fingers, tedy pět prstů.
Tyčí se jako roztažená dlaň nad 400 metrů hlubokou propastí. Odtud můžete sledovat, jak rychle se vynoří jitřenka a zalije ledovec Dachstein sluneční září. Osvítí i pasoucí se ovečky, které oznamují svůj pohyb zvonky na krku. Něco romantičtějšího těžko zažijete. Anebo můžete východ slunce sledovat z další vyhlídky, spirály světového dědictví Welterbespirale, odkud je též dechberoucí výhled na okolní vrcholky.
V ceně tohoto výletu je i snídaně v horské chatě Gjaid Alm, kde ochutnáte regionální produkty formou švédských stolů. Na zážitek je ale nutné se předem objednat v informačním centru.
Vzhůru na elektrokola
Kdo má elektrokolo, měl by si ho vzít s sebou. Případně se dá půjčit ve Sportzentru Gosau. Z městečka Gosau se totiž můžete vydat po červené vzhůru a vystoupat k Plankensteinu. Těsně před vrcholem seskočte z kola a vydejte se k jezeru Löckermoss, které obývají mloci. Ukrývá se uprostřed vřesovišť a močálů, takže k němu vede dřevěný chodník. Budete si tu připadat jako na konci světa.
Kolo vám pohlídají všudypřítomné krávy a ovce. Cestou dál potkáte lomy, kde se těžil kámen na brousky. Občerstvit se můžete v horské chatě Rossalm, která leží uprostřed pastvin. Květinová výzdoba ukazuje, s jakou láskou tady o chatu pečují. A nejen o ni, i o své hosty. Domácí sýrové knedlíky se salátem chutnají výtečně, stejně tak palačinkové trhance s jablečným pyré.
Zapadlý region je domovem jedné z nejbizarnějších rakouských tradic
- Salzwelten mají otevřeno od dubna do listopadu. Lanovka na Solnou horu je v provozu od března do prosince.
- V letních měsících se konají vždy v pondělí a sobotu komentované prohlídky Hallstattu. Jsou v němčině a angličtině. Rovněž je ale možné si zapůjčit audioprůvodce v turistické kanceláři.
- V turistickém centru si můžete zakoupit slevovou kartu Salzkammergut Erlebniss Card, s níž můžete ušetřit. Stojí zhruba 5 eur.
- Informace ke grilovacím kursům Marcela Ksolla najdou zájemci na www.cookandgrill.at.
- Více informací na www.dachstein-salzkammergut.cz
Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Rakouska