Hlavní obsah

V nově otevřeném hotelu zjistíte, proč máte nekvalitní spánek

V dnešním moderním světě se čím dál větší množství lidí potýká s problémy se spánkem. A jedno z řešení paradoxně nabízí nejnovější technologie. V japonském Tokiu otevřeli hotel, v němž hosté nejen přespí, ale zároveň bude automaticky analyzována kvalita jejich spánku. Má to ale jeden háček, nejnovější kapslový hotel není místem pro klaustrofobiky.

V japonském Tokiu otevřeli nový kapslový hotel s analýzou spánkuVideo: Reuters

Článek

O nově otevřeném japonském hotelu Nine Hours Akasaka Sleep Lab informovala agentura Reuters, která zároveň zveřejnila video, jak to v krátkodobém ubytovacím zařízení vybaveném nejmodernější technologií chodí.

Detekce poruch spánku i chrápání

Za jedinečnými funkcemi kapslového hotelu stojí japonská technologická společnost NTT Data. V každé kapsli se nad polštářem nachází infračervená kamera a mikrofon, senzory pod prostěradlem pak detekují pohyby těla.

Hosté z nich získají údaje, zda chrápou, popřípadě jak moc, i o abnormalitách v srdečním tepu, době hlubokého spánku či přítomnosti spánkové apnoe.

Co čeká za žlutými dveřmi s nápisem knihkupectví

Cestování

Zástupce technologické firmy Yokohori Ryo k možnostem hotelu sdělil: „Analýzou kvality spánku můžeme prostřednictvím dat zachytit jakékoli abnormality či problémy související se spánkem. Myslím, že je to významné.“

S technologiemi vylepšujícími spánek se v zemi vycházejícího slunce poslední roky roztrhl pytel a do budoucna se očekává další růst. Japonci prý totiž mají nejkratší spánek na světě.

Cílem nového hotelu je tak spíš, než jen mít kde složit hlavu na noc, snaha pomoci vylepšit spánek hostů a získaná data využít ve spolupráci s dalšími odvětvími jako třeba farmacií.

Spánek v kapsli

Kapslové hotely dostály od osmdesátých let minulého století, kdy se v Japonsku začaly objevovat, notných vylepšení. Dnes jsou minimalistickým, avšak moderním a cenově dostupným ubytováním nejen pro mladší turisty. Hojně je na cestách využívají i zaneprázdnění japonští byznysmeni.

Kapslové hotely jsou obvykle děleny na patra podle pohlaví hostů a běžně vyjdou v přepočtu na zhruba 500 až 700 korun na noc. Každý návštěvník má k dispozici klimatizovanou kapsli na spánek, skříňku na věci a sdílené sociální zařízení.

Nocleh s analýzou spánku stojí v Nine Hours Akasaka Sleep Lab od 750 korun výš podle zvoleného termínu. Nachází se v tokijské čtvrti Minato v docházkové vzdálenosti od Šibuji, nejrušnější tokijské části s nejfrekventovanější křižovatkou na světě.

Pořadatel EXPO 2025 vyzývá k nezřízeným jídelním orgiím

Cestování

FOTO: Ten nejkrásnější podzim v srdci Japonska

Cestování

Výběr článků

Načítám