Hlavní obsah

V Káhiře konečně zpřístupní ohromné egyptské muzeum. Otevřít se mělo už před 11 lety

Turisté prahnoucí po poznání starověké historie budou mít v říjnu žně. V egyptské Káhiře, nedaleko pyramid, se veřejnosti konečně zpřístupní dlouho avizované Velké egyptské muzeum, které z části nahradí dosavadní Egyptské muzeum v centru města. Stane se tak přitom po dlouhých 11 letech od původně plánovaného termínu otevření.

Muzeum se nachází nedaleko pyramid v Gíze.Video: Reuters

Článek

Ohromná budova stojící ve stínu pyramid v Gíze byla navržena tak, aby byla schopna pojmout více starověkých artefaktů – dosavadní prostory starého Egyptského muzea už byly příliš stísněné a technicky nevyhovující. Velké egyptské muzeum má tak svého předchůdce z velké části nahradit, informuje server Independent.

Původně se mělo nové archeologické muzeum, údajně největší svého druhu na světě, otevřít už před jedenácti lety. Projekt za miliardy dolarů se ale potýkal s logistickými, politickými i finančními obtížemi. Jak ale Independent informuje, před koncem října by se měla instituce z části konečně otevřít.

V současnosti mohou návštěvníci zavítat pouze do rozlehlého atria, kterému vévodí 3200 let stará socha faraona Ramesse II., která je tak rozměrná, že budova musela vzniknout kolem ní. Přístup do galerií, kde jsou k vidění tisíce starověkých artefaktů, byl však dosud zapovězen. Server Independent nicméně informuje o tom, že egyptský premiér Mustafa Madbúlí dal svolení k tomu, aby se většina prostor otevřela už tuto středu.

Konkurence Hurghady? Egypt začal od píky stavět nové obří letovisko

Cestování

Hlavní galerie sestává ze 12 sálů rozdělených podle jednotlivých dynastií. Záměrem je, aby se sály otevíraly postupně až do oficiálního zpřístupnění muzea, které má nastat v první části roku 2025.

Foto: Profimedia.cz

Socha Ramesse II. je tak rozměrná, že budova muzea musela vzniknout kolem ní.

Do Velkého egyptského muzea se má podle dřívějších informací přestěhovat i jeden z historicky nejcennějších artefaktů, kterým je zlatá posmrtná maska panovníka Tutanchamona, ale také faraonův sarkofág. Těmto exponátům byl v současném muzeu vyhrazen speciální sál, kde bylo striktně zakázáno fotografování. Na tom se pravděpodobně nic nezmění ani nyní.

Otevírají se další hrobky

Egypt postupně turistům otevírá také další hrobky u města Luxor, kde se nachází slavné Údolí králů. Pohřebiště, některá z nich dosud nespatřená turisty, se nacházejí ale i v Údolí urozených a Údolí dělníků.

Loni se turistům například zpřístupnila 4000 let stará hrobka hodnostáře ze Střední říše, která je zatím tou nejstarší otevřenou hrobkou v Luxoru. Patřila Meruovi, vysoce postavenému úředníkovi na dvoře faraona Mentuhotepa II. z 11. dynastie. Na jejím restaurování se podílely Polské centrum pro středomořskou archeologii při Varšavské univerzitě a egyptská Nejvyšší rada pro starožitnosti.

Špína i chaos. U Káhiry s láskou na první pohled nepočítejte

Cestování

Výběr článků

Načítám