Hlavní obsah

V Itálii po dvanácti letech otevřeli slavnou stezku lásky. Láká k návštěvě romantického pobřeží

Na severu Itálie o víkendu slavili. Po dlouhých dvanácti letech tam znovu zpřístupnili jednu z nejromantičtějších stezek světa zvanou Cesta lásky. Ta vede mezi obcemi Riomaggiore a Manarola, tedy v srdci oblasti zvané Cinque Terre, jež je známá pro malebná rybářská městečka s barevnými domky. Oprava a revitalizace stezky vyšla v přepočtu na 560 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Stezka vede oblastí Cinque Terre.

Článek

Trasa dlouhá 900 metrů vede po útesech, a tak bylo její opětovné zpřístupnění podle italského ministerstva cestovního ruchu značnou výzvou. Naposledy byla totiž otevřená v roce 2012, kdy tu sesuv půdy zranil čtyři australské turisty, informuje server CNN.

Materiál na rekonstrukci, která započala v lednu 2022 a skončila letos v polovině července, musely na místo dopravovat helikoptéry, ocelové sítě na skalní úbočí pak instalovali technici zavěšení na lanech.

Cestu bude spravovat úřad obce Riomaggiore, v prvních dnech se na slavnou Cestu lásky budou moci vypravit jen obyvatelé oblasti Cinque Terre a dalších městeček v okolí. Od 9. srpna pak bude přístupná všem, a to za vstupní poplatek 10 eur (zhruba 250 korun).

Italský klenot se chce bránit před jachtami. Zakáže plavbu v blízkosti pobřeží

Cestování

Omezený přístup

Aby nedošlo k hromadění davů, bude moct na stezku během jedné hodiny vyrazit maximálně 400 lidí rozdělených do skupin po 15minutových blocích. „Znovuotevření Via dell’Amore v celé její kráse, jedinečnosti a bezpečnosti je pro nás zdrojem hrdosti,“ uvedl Giacomo Giampedrone, který při rekonstrukci dohlížel na bezpečnost atrakce.

Doplnil, že práce byly velmi komplexní a kladly si za cíl stezku pro návštěvníky zabezpečit a zároveň respektovat okolí. „Nechte se unést tímto unikátním místem, které se nachází mezi nebem a mořem, je zasazené ve skalách a v srdci ráje,“ řekl Giampedrone o oblasti Cinque Terre, která je od roku 1997 zapsaná na seznamu UNESCO.

V Benátkách se radují. Na vstupném do města se vybraly miliony eur

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám