Hlavní obsah

V Horním Slavkově vybudují nové muzeum, které se zaměří na hornictví

V jednom z renesančních domů v historickém centru města plánuje Horní Slavkov na Sokolovsku vybudovat nové muzeum. To se tak přesune na viditelnější místo a zároveň dojde k rozšíření jeho expozic.

V Horním Slavkově na Sokolovsku vznikne nové muzeum v renesančním domě na náměstíVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

Instituce nabídne především náhled do bohaté historie hornictví v Horním Slavkově a okolí. Renesanční dům s původními interiéry nabídne muzeu ideální prostory, samozřejmě až po kompletní rekonstrukci.

Do prostor současného slavkovského muzea, které se přestěhováním uvolní, se pak má rozšířit základní umělecká škola. Vedení radnice tak reaguje na stále rostoucí zájem o výuku v hudebních oborech. Dnes je škola ve dvou budovách, které však kapacitně nestačí.

Město získalo velkou dotaci

„Rozhodli jsme se, že město opraví historický dům číslo popisné šest na náměstí Republiky, kam bychom přesunuli městské muzeum,“ uvedl starosta Horního Slavkova Alexandr Terek. „A uvolněnou budovu muzea dáme k dispozici právě hudební škole, která v sousedství už dva objekty využívá, ale zájem dětí vysoce překračuje současné prostorové kapacity školy,“ pokračoval starosta s tím, že na kompletní rekonstrukci budovy na náměstí a přesun muzea získalo město evropskou dotaci ve výši takřka 19 milionů korun.

V Bílovci ožívá mumie legendárního vůdce pandurů barona Trencka

Cestování

„Jde o finanční prostředky na obnovu hornických tradic v Česku a Sasku,“ vysvětlil Terek. „Naše regiony toho mají historicky hodně společného. Proto jsme se s partnery z německého městečka Lösnitz rozhodli požádat o podporu právě z těchto zdrojů.“

Díky tomu bude moci město významně rozšířit expozici hornictví i historie Horního Slavkova. „Nové muzeum by mělo být hotové nejpozději do roku 2027, tím pádem ve stejném roce by mělo dojít také k rozšíření zázemí pro hudební školu,“ konstatoval starosta.

Projekt se saským partnerem bude obohacen o řadu společných přeshraničních aktivit, jako jsou školní projektové dny, mezinárodní burzy minerálů a další akce, které posilují vzdělávací část projektu.

„Rekonstrukce historického domu je dalším krokem k oživení naší hornické tradice a má za cíl přivést do Horního Slavkova další návštěvníky. Zároveň získání dotace bereme i jako významný signál pro město i soukromé vlastníky budov, že obnova historické části má opravdu smysl a že tady stále jsou zdroje, které nám v tom mohou pomoci,“ poznamenal Terek.

„Vedle toho nové prostory pro školu pomohou zpřístupnit kvalitní hudební výuku pro děti nejen z Horního Slavkova,“ doplnil. Dotační peníze mají konkrétně plynout z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko – Sasko, který pokryje téměř tři čtvrtiny z celkových nákladů. „Díky tomu můžeme realizovat náročné a potřebné rekonstrukce, které bychom si jinak nemohli dovolit,“ poukázal starosta.

Významné hornické město

Horní Slavkov patří k nejvýznamnějším hornickým městům v Česku. Vznikl v místech původní hornické osady Seifertsgrün pravděpodobně na přelomu 13. a 14. století. O dvě století později patřil rudný revír Horní Slavkov - Krásno k nejvýznamnějším ložiskům cínu v Evropě. Kromě něho se ve městě a okolí dobývalo také stříbro, uran, wolfram a řada dalších surovin. Město bylo díky své latinské škole také jedním z významných center tehdejší vzdělanosti u nás.

K významným památkám na rozmach Horního Slavkova dodnes patří například mohutný gotický pevnostní kostel sv. Jiří, který je také v majetku města a postupně prochází kompletní rekonstrukcí.

Vedle řady renesančních měšťanských domů je oblíbenou turistickou zajímavostí i zrekonstruované kruhové popraviště nad městem. Významná část památek byla ale systematicky zdevastována za komunistického režimu v 50. až 80. letech minulého století. Po roce 1989 se je město snaží postupně rekonstruovat.

Bývalý důl na Karvinsku se propojí s proslulým šikmým kostelem. Vznikne nové turistické lákadlo

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám