Hlavní obsah

V expozici plné zlata promlouvá i Karel IV. v podání Dana Bárty

Jílové u Prahy

Zlato od středověku po současnost, od nálezů nejmenších valounků po obrovské poklady, od laboratoře magistra Kelleyho po precizní práci zlatníků na svatováclavské koruně. To vše je vidět v nové expozici v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. A některé osobnosti z historie tady dokonce ožívají.

Nová expozice zlata v muzeu v Jílovém u PrahyVideo: Radek Plavecký, Novinky

Článek

Díky moderní technologii mohou návštěvníci muzea vstoupit do karlštejnské kaple svatého Kříže, kde k nim promluví císař Karel IV. v podání Dana Bárty. Mimořádně a jen na necelý měsíc je tady také vystavena replika svatováclavské koruny.

„Jílovský zlatonosný revír ve 14. století za posledních Lucemburků vydával své maximum. Patřil k nejvýznamnějším ve střední Evropě, v tomto století tu bylo vydolováno šest tun zlata, přitom za celou dobu, kdy byl otevřen, to bylo 11 tun,“ řekla Novinkám ředitelka muzea v Jílovém Šárka Juřinová.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Návštěvníci mohou obdivovat do konce září i svatováclavskou korunu, na jejíž výrobu se údajně také využilo zlato z Jílového u Prahy.

„Karel IV. si z těchto výnosů financoval své velkolepé podniky jako třeba výstavbu Karlštejna, Karlova mostu i korunovační cestu do Říma. Uvádí se také, že z jílovského zlata je část svatováclavské koruny,“ doplnila Juřinová a objasnila tak souvislost s významným českým panovníkem. Svatováclavská koruna tady bude jen do konce září, jinak se jedná o stálou výstavu.

Keltský poklad i největší nuget

Hned u vstupu do nové expozice se lidé ocitnou v simulované štole, kde je uvítá i laboratoř magistra Edwarda Kelleyho. Ten může být oživen a rozpohybován stejně jako další exponáty v aplikaci nebo v tabletech, které si návštěvníci mohou zapůjčit.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Součástí nové expozice Zlato v muzeu v Jílovém u Prahy je i projekce Karla IV. v kapli sv. Kříže na Karlštejně.

Spatřit tady lze repliku tuny zlatých cihel vyskládaných do pyramidy, jednu lze i potěžkat. K vidění je i kopie keltského pokladu, který obsahoval 50 kilogramů droboučkých zlatých mincí, nebo největšího nalezeného nugetu vážícího 72 kilogramů. Jsou zde i nálezy jílovského zlata. „Ty patří k velkým vzácnostem, protože doly už jsou zavřené a zlato se tu netěží,“ upozornila ředitelka Juřinová.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

V nové expozici uvítá návštěvníky magistr Edward Kelley.

Ve speciální zatemněné komoře lze pozorovat, jak se pod UV zářením mění různé minerály v různobarevné zářivé objekty a ve vitrínách jsou také ukázky mincí z České mincovny nebo replika druhé největší mince na světě zapůjčená z České národní banky.

Turisté se budou moci mimořádně projít po Ministerské trase Amatérské jeskyně

Cestování

Výběr článků

Načítám