Hlavní obsah

V Brně se poprvé otevře protiletecký kryt pod univerzitou. Je jako z 50. let

Brno

Přímo pod Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně se ukrývá protiletecký kryt z 50. let minulého století. V sobotu bude poprvé zpřístupněn veřejnosti. Určen byl jen pro vedení fakulty v době, kdy začala být napjatá atmosféra mezi východní a západní Evropou. Kryt je malý, pojme jen 150 lidí, je ale zachovalý. Otevřen bude při Muzejní noci.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Kryt je sice určen jen pro 150 lidí, je ale velmi zachovalý. I se socialistickými hesly.

Článek

Zajímavostí je, že značná část studentů ani neví, že se kryt pod fakultou v ulici Arne Nováka nachází. Denně přitom na jejím nádvoří chodí kolem poklopu, jímž se dalo z krytu uniknout nouzovou chodbou v případě, že by se objekt nad krytem při leteckém útoku zbortil.

„Komentovaná prohlídka začíná v prostoru šaten, pokračuje protiplynovou předsíní určenou původně pro hygienu, následují místnosti pro ukrývané či velitelský štáb,“ řekla za tvůrce expozice v krytu studentka muzeologie Simona Maděránková.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Zachovalo se i drobné původní vybavení. V krytu je nově vytvořená expozice.

Příchozí si v sobotu budou moci vyzkoušet třeba poskytnutí první pomoci podle dobových instruktážních panelů.

Pro milovníky dobrodružství a podzemí je na jihu Moravy hned několik starých krytů z časů socialismu. Přímo v Brně je to pod vrchem Petrov kryt Denis s více než kilometrem chodeb. Byl schopen v případě atomového útoku pojmout na čtyři dny až 3000 lidí.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Návštěva krytu je návratem do časů studené války.

U Adamova na Blanensku je veřejnosti zpřístupněná jeskyně Výpustek, v níž měla svůj protiatomový kryt československá generalita. Pro případ třetí světové války z něj měla řídit vojenské operace.

Rivalita Prahy a Brna? Burani s mindráky jsou všude, shodují se Brňák a Pražačka

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám