Hlavní obsah

V Brně opraví Měnínskou bránu. Vznikne v ní expozice o úspěšné obraně města před Švédy

Brno

Brněnské městské hradby, které za třicetileté války odolaly i Švédům, a také osudy tehdejších obránců moravské metropole přiblíží expozice, která vznikne do dvou let v Měnínské bráně. Jde o jedinou zachovalou brněnskou historickou bránu; původně jich bylo pět. Objekt je již od roku 2020 kvůli špatnému technickému stavu uzavřen, čeká jej tedy rekonstrukce.

Foto: archiv Muzea města Brna

Měnínská brána v Brně čeká na rekonstrukci. Je to jediná z původních pěti historických městských bran, která se zachovala do dnešních dní.

Článek

„Po rekonstrukci připravujeme pro Měnínskou bránu interaktivní expozici, která vtáhne návštěvníky do historie spojené s budováním brněnského opevnění a slavným příběhem spojeným s obranou města,“ řekla Novinkám mluvčí Muzea města Brna Barbora Kachlířová. V expozici nebude scházet ani kopie původního praporu někdejších ochránců města.

Poledne tu odbíjí v jedenáct

V čele Brňanů stanul v roce 1645 proti švédské přesile geniální vojevůdce Jean-Louis Raduit de Souches. Podle legendy byli Švédové unaveni a jejich generál Torstenson jednoho dne rozhodl, že pokud nebude město do poledne dobyto, s šiky odtáhne.

Zmožení Brňané se o tom dozvěděli a nechali odbít poledne na kostelních zvonech již v 11:00. Švédové odtáhli. Událost připomíná každý den to, že zvony ve městě odbíjejí poledne hodinu před dvanáctou.

Foto: archiv Muzea města Brna

Měnínská brána na dobové pohlednici z počátku 20. století.

Měnínská brána vznikla ve 13. století a patří k nejvýznamnějším památkám ve městě. Ležela na hlavní obchodní příjezdové trase do Brna, proto vždy čelila největšímu náporu nepřátel. Její současná podoba je z 15. století, přičemž za branou ležela dávno zaniklá Měnínská čtvrť.

Supermoderní expozice

Objekt v uplynulých letech využívalo brněnské městské muzeum jako expozici. Před čtyřmi roky jej ale bylo nutné kvůli velmi špatnému technickému stavu uzavřít. Stále čeká na opravu.

Foto: archiv Muzea města Brna

Vizualizace zachycuje budoucí podobu expozice v Měnínské bráně.

Práce by měly začít letos na podzim a vyžádají si více než 40 milionů korun. Objekt potřebuje zaizolovat proti vlhkosti, potýká se se špatnou kanalizací a počítá se s tím, že po opravách bude bezbariérový. Stavební povolení na rozsáhlý projekt bylo vydáno v minulém týdnu.

Foto: archiv Muzea města Brna

Vizualizace s budoucí expozicí v Měnínské bráně.

Brněnské hradby tvořily důmyslný systém městského opevnění. Uzavíraly nevelký prostor kolem dnešního centra. Tvořilo je nejen pět bran, ale i věže, bašty, parkánová zeď a vodní příkop. Z opevnění se zachovala jen Měnínská brána a kus hradeb pod hradem Špilberkem.

Kapucínská hrobka v Brně je opravena, slavné mumie mnichů již neohrožuje vlhkost

Cestování

Výběr článků

Načítám