Hlavní obsah

V brdském zámečku budou už brzy přespávat turisté. I v Masarykově pokojíčku

Strašice

Spávala tady šlechta i prezident Masaryk. Ale také Hitlerův maršál Walther von Brauchitsch nebo komunističtí lampasáci. Teď tady budou nocovat turisté. Proměna loveckého zámečku Tři Trubky v srdci Brd na stylový penzion skončila, slavnostní otevření se chystá na 3. září.

Rekonstrukce brdského zámečku Tři Trubky je u konce, od září se zde bude možné ubytovatVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

Celkem bude v brdském zámečku k dispozici čtrnáct lůžek v pěti pokojích. „V jednom z nich skutečně spal Masaryk, byl tady v roce 1928, když se v Brdech otevírala střelnice,“ řekl Novinkám Daniel Novotný, ředitel hořovické divize Vojenských lesů a statků, jimž komplex patří.

Místnost bude vybavená původním zařízením, ale kdo by čekal nějaké hogo fogo, bude zklamán. „Masaryk byl skromný, ten pokoj je maličký. Vejde se tam akorát postel a obraz,“ podotkl Novotný.

Jestli bude v pokoji skutečně stejné kanape, na němž si hověl tatíček národa, se už asi nikdo nedozví. „Každopádně půjde o jednu z postelí, které tady jsou už od otevření zámečku v roce 1890. Je na nich štítek z berlínské truhlárny, která je tehdy vyrobila. Nechali jsme je zrenovovat, mají i původní pružiny, žádné rošty. Jen matrace jsou nové,“ upozornil Novotný.

Nejhezčí česká vesnice se pyšní i vlastním Stonehenge. Unikátní kruh zve k rozjímání

Tipy na výlety

Dobových reálií tady hosté najdou víc. Od lovecké symboliky po půvabná stará umyvadla. Rekonstrukce ostatně probíhala pod dohledem památkářů. „Ne všechno šlo zachovat, třeba topný systém je moderní, elektrický,“ poznamenal Novotný.

Na střechách možná trochu překvapivě zůstal takzvaný kanadský šindel, který tam dali vojáci v 90. letech. Podle Zbyňka Nejmana, výrobního náměstka uvedené divize, snaha o jinou krytinu u památkářů neprošla. „Brali to tak, že tam budou buď dřevěné šindele, anebo ty, co tam byly doteď. Tak jsme u nich zůstali,“ vysvětlil Nejman.

Červená je dobrá

Zámečku se vrátila podoba z konce 19. století, kdy si jej nechali v historizujícím romantickém slohu postavit Colloredo-Mansfeldové. A to včetně červené barvy, která nahradila žlutavý odstín. „Původní barevnost jsme si ověřili pod spoustou vrstev emailu,“ vysvětlil Nejman. Pozdější přístavby, třeba kuchyně, zmizely.

Areál se rekonstruoval po částech - už loni v červnu se z tamního hospodářského zázemí stal Dům přírody Brd, zdejší Myslivna začala nabízet ubytování s kapacitou jedenácti lůžek a došlo na exteriéry zámku. Pak následovala právě ukončená etapa za celkem třiadvacet milionů korun zahrnující interiéry a také výměnu střešních trámů napadených dřevomorkou.

„Zámeček jsme převzali v roce 2016 se zrušením Vojenského újezdu Brdy a vznikem zdejší chráněné krajinné oblasti,“ připomněl Novotný a dodal, že objekt byl dlouhodobě nevyužívaný a defacto neobyvatelný. Například schodiště bylo v havarijním stavu.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Zámečku se vrátila červená barva.

Nezájmu ze strany turistů se po dobrých zkušenostech z Myslivny obávat nemusejí, a to přesto, že kolem hostů nikdo skákat nebude, v kuchyňce si budou muset vařit sami.

„Restaurace zde není a nepočítáme s ní. Nechceme tu mít slunečníky, i když by to bylo atraktivní,“ uvedl Novotný. Cena ubytování bude záležet na počtu zájemců i ročním období, půjde o částky od jednoho do dvou tisíc korun za osobu na noc.

Problém s parkováním

Ubytovaní mohou přijet autem, ostatní musí pěšky. Z okraje Strašic jsou to krásnou procházkou kolem Klabavy necelé tři kilometry.

„V prvním pololetí Dům přírody Brd navštívilo přes osm tisíc lidí,“ sdělil Jiří Hahner, starosta Strašic, které tuto atrakci provozují. Takový úspěch nikdo nečekal. „Naše odhady byly kolem 1200 návštěvníků za pololetí,“ poznamenal. Se zpřístupněním zámku půjdou čísla pravděpodobně ještě nahoru. „Jsme domluvení, že tam na objednávku budeme dělat komentované prohlídky. A také svatby,“ informoval starosta.

Problémem je nedostačující parkoviště pro pouhých pětadvacet aut na počátku trasy. „Jsme domluvení na odkupu části sousedního pozemku, kde by mohlo být dalších šestatřicet míst. Příslušná žádost o rozdělení pozemku ale ještě leží na stavebním úřadu, na realizaci tak dojde asi až příští rok,“ uzavřel Jiří Hahner.

Hřebenovka propojuje nejvyšší místa Brd, trasa už je v mapách

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám