Hlavní obsah

V Benátkách se radují. Na vstupném do města se vybraly miliony eur

Zpoplatněný vstup do Benátek je úspěchem. Úřady uvedly, že za 29 dní, během nichž museli jednodenní návštěvníci poplatek hradit, přiteklo do městské poklady přes dva miliony eur (přes 50 milionů korun). V příštím roce to může být ještě podstatně víc, vstupné se totiž bude zvyšovat na dvojnásobek, tedy z pěti eur na deset (254 korun).

Foto: Profimedia.cz

Benátky plánují vstupné zvednout na dvojnásobek.

Článek

Vstupné se v Benátkách začalo vybírat 25. dubna a jednodenní návštěvníci ho museli platit o 29 vybraných dnech. Starosta Luigi Brugnaro projekt označil za úspěšný, protože město původně čekalo, že vybere jen kolem 700 tisíc eur (17,7 milionu korun).

„Z prvního náhledu do dat se zdá, že jednodenní výletníci a turisté preferují soboty před nedělemi a že během všech 29 dní jsme nezažili takový nával, jako byl ten, jejž jsme zaregistrovali 30. dubna 2023,“ okomentovali zástupci města. Doplnili, že množství návštěvníků během nejvytíženějších dní postupně klesalo.

„Experiment se povedl a můžeme se posunout dál. Podrobnější analýza dat bude k dispozici na podzim,“ doplnil starosta Brugnaro.

Benátky zdvojnásobí vstupné pro jednodenní turisty

Zahraniční

Méně davů cítili i obyvatelé

Server CNN uvádí, že sami obyvatelé v anketě vypověděli, že registrovali menší příliv turistů než obvykle. Davy sice v ulicích byly, ale mnohem menší než v uplynulých letech.

Vybírání vstupného od jednodenních návštěvníků sice pro letošní rok skončilo 14. července, starostova kancelář se však bude zabývat tím, zda ho v dalších rušných dnech opětovně nezavede. Zatím však nesdělila žádná konkrétní data.

„Je to pozitivní výsledek. Prvních 29 dní tohoto experimentu nám konečně dalo do ruky nástroj, díky němuž objektivně víme, kolik lidí do Benátek jezdí, a my se podle toho můžeme zařídit,“ uvedl radní pro cestovní ruch Simone Venturini.

GLOSA: Jako na nepřátelském území. Proč už nikdy nepojedu do Benátek

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám