Hlavní obsah

V Barceloně zakážou krátkodobé pronájmy pro turisty

Katalánská metropole Barcelona zakáže do roku 2028 krátkodobé pronájmy pro turisty. Až 10 tisíc bytů, které jsou nyní nabízeny na platformách typu Airbnb, má místo toho sloužit obyvatelům. Úřady chtějí tímto krokem bojovat s rostoucími cenami nemovitostí, na které mají místní často problém dosáhnout.

Foto: Profimedia.cz

Barcelona chce udělat krok k lepšímu trhu s nemovitostmi

Článek

Radnice oznámila plán minulý pátek. Starosta Jaume Collboni uvedl, že město do listopadu 2028 odebere licenci pro krátkodobé pronájmy více než 10 tisícům bytů. „Rozhodli jsme se utkat s tím, co považujeme za největší problém Barcelony,“ cituje starostu server Independent.

Collboni dodal, že rozmach krátkodobých pronájmů v Barceloně, nejnavštěvovanějším španělském městě, má značně negativní dopad na místní. Ti si po raketovém růstu nájmů totiž často nemohou dovolit vlastní bydlení. Přístup k nemovitostem je tak značně nevyrovnaný, a to obzvlášť pro mladou generaci.

Hotely mohou profitovat

Krok podpořila i španělská ministryně pro bydlení Isabel Rodriguezová. „Vše je o tom vyvinout nezbytnou snahu k zajištění dostupného bydlení,“ napsala šéfka resortu na sociální síti X.

Rozhodnutí nicméně kritizuje barcelonská asociace pro turistické byty. „Collboni dělá chybu, která povede k větší chudobě a nezaměstnanosti,“ míní organizace, podle níž dojde k nárůstu nelegálního ubytování. Tomu však chtějí úřady zabránit důkladnou inspekcí.

Naopak hotely by mohly díky zákazu profitovat. Přestože je aktuálně výstavba nových ubytovacích zařízení v nejfrekventovanějších částech města zakázaná, starosta naznačil, že by se to mohlo změnit.

„Těch 10 tisíc bytů budou využívat buď obyvatelé, nebo budou k dispozici na pronájem či prodej,“ dodal Collboni.

„Všichni turisté jsou bastardi!“ Obyvatelé Mallorky blokovali vstup na vyhledávanou pláž

Cestování

Výběr článků

Načítám