Článek
Zdejší kuchyně vyniká rozmanitostí a bohatstvím chutí. Zatímco v České republice máme tendenci konzumovat více masitých pokrmů a tučných omáček, Španělsko je známé svými mořskými plody, olivovým olejem, čerstvou zeleninou a ovocem.
„Španělsko nabízí širokou škálu pokrmů. Jsou chutné i zdravé. Myslím si, že až při delším pobytu v Andalusii jsem si rozšířila obzory správného pochopení stravování a objevila nové možnosti, které mě inspirovaly k vytvoření vyváženějšího jídelníčku. Dříve jsem jídlo jako takové až tak neřešila. Ale po několikaměsíční španělské kuchyni se ze mne stal gurmán,“ přiznala Zuzana Boučková z Hradce Králové, která se loni na čas do Andalusie odstěhovala.

Posezení v ulicích andaluských historických měst, například v Rondě, je lákavé v každé denní době.
„Kulinářská vazba na arabskou tradici se odráží v bohatém využití koření, jako jsou šafrán a kumin, neboli římský kmín, a v typických jídlech, jako gazpacho (chlazená rajčatová polévka) nebo paella, kde se většinou používají mořské plody a králík,“ vyjmenovala Boučková. V jejím andaluském jídelníčku nechyběla ani španělská šunka, místně známá jako jamón. Její popularita pramení z dlouholetých tradic, technik sušení a dozrávání masa, které vytváří nezaměnitelnou chuť a vůni.

Španělská šunka jamón
„K snídani Španělé tradičně upřednostňují lehká jídla. Třeba kukuřičné lívance, které se často podávají s kávou nebo čajem. Snad nejoblíbenějším sladkým jídlem, podávaným dopoledne, je churros, pochoutka z odpalovaného těsta, která se namáčí do horké čokolády,“ prozradila Zuzana Boučková.
Festivaly sýrů
V Andalusii je také běžné, že před hlavním jídlem se nepodávají žádné předkrmy, ale místo toho se servírují tapas - malé porce různých pokrmů, které mohou obsahovat vše od oliv přes šunku až po malé porce omáček, míchaných salátů nebo ryb. Čerstvě ulovené ryby a mořské plody jsou tu nejen základem místních receptů, ale také hlavní atrakcí turistů na španělském pobřeží.

Tomuto malému panáčku se říká chupito, prozradila Zuzana Boučková (vlevo).

Tapas a sklenka piva v restauraci v Grenadě

Studená španělská polévka s rajčaty – gazpacho.

Smažené chobotničky se zeleným salátem a citronem

Krokety – Croquetas, smažené křupavé kuličky s náplní z bešamelu a masa (kuře, šunka, krevety).

Různé druhy tapas (sýry, šunka jamon na opečené bagetce, masové krokety, v mističkách brambory a maso na různé způsoby).

Plody moře (grilovaná chobotnice) s rýží, bramborami a citronem.

Krevety v lasturkách

Pečený králík, brambory, vařená mrkev

Smažené ryby se zeleninovým salátem

Pečené krevety
„V horách, kam jsme často od moře vyjížděli, si zase často pochutnáte na pečené koze a domácích sýrech. Festivaly sýrů v horách jsou skutečně zážitkem. Konají se v malebných horských vesnicích a nabízejí návštěvníkům možnost ochutnat širokou škálu místních sýrů od pikantních modrých až po jemnější bílé sýry,“ láká na sýrovou chuť Zuzana Boučková.
Víno s ledem a sodovkou
Z nápojů si zde lidé nejraději dopřávají na osvěžení pivo, které se zdá ve srovnání s českou Plzní méně hořké. A kromě všeobecně známé sladké Sangrie je zde oblíbené tinto de verano, nápoj, který se objevil poprvé v Cordobě v první třetině 20. století. Jedná se buď o červené víno s ledem a sodovkou, nebo ve druhé verzi s ledem a citronovou limonádou. I když se to na první pohled podle popisu běžnému konzumentovi vína nebude zdát, jedná se o velmi lahodný a v horkém počasí maximálně osvěžující nápoj.

Tinto de verano, oblíbené letní víno
Cesta za poznáním a porozuměním španělské kuchyně je více než jen zkoumáním různých pokrmů. Je to výlet do kultury, historie a srdce Španělska. Při návštěvě restaurací si mnoho cestovatelů všimne, že čekání na placení účtu může být často delší, než je obvyklé v jiných zemích.
„Je to zvyk je zakořeněný ve španělské kultuře pohostinnosti, kde hosté nejsou nikdy příliš tlačeni k odchodu od stolu a mohou si v klidu užívat posezení i po dokončení jídla,“ dodala Boučková.