Hlavní obsah

V 88 letech zemřela nejdéle sloužící letuška světa. Pracovala do posledních chvil

Takřka sedm desetiletí se starala o to, aby se cestující v oblacích cítili příjemně. Teď je její rekordní kariéra u konce. Američanka Bette Nashová, která byla nejdéle sloužící letuškou světa, zemřela v 88 letech. Oznámila to společnost American Airlines a také americká asociace sdružující letušky a stevardy.

Foto: Profimedia.cz

Bette Nashová na snímku z roku 2017, kdy jí bylo 81 let. Tou dobou pracovala jako letuška rovných šest dekád.

Článek

„Truchlíme kvůli odchodu Bette Nashové, která téměř sedm dekád strávila péčí o naše zákazníky ve vzduchu,“ uvedly American Airlines na sociální síti X. „Začala pracovat v roce 1957 a držela Guinnessův rekord za nejdéle sloužící letušku. Bette inspirovala celé generace letušek. Leť vysoko, Bette,“ napsala společnost.

Vlastní komentář zveřejnila i americká asociace letušek a stevardů APFA. „Bettina úctyhodná kariéra se rozprostírá v šesti desetiletích, během nichž se dotkla mnoha lidí díky své vřelé, oddané a nesrovnatelné službě. Její vášeň pro létání a zápal byly skutečně inspirativní,“ uvedla asociace a doplnila, že odkaz nejdéle sloužící letušky světa si bude odvětví pamatovat navždy.

Byla svědkyní mnoha změn

Nashová svou službu zahájila 4. listopadu 1957, nejprve pracovala u již neexistujícího dopravce Eastern Air Lines. Server CNN uvádí, že měl v roce 2016 možnost ženu vyzpovídat během jednoho z letů. „Chtěla jsem být letuškou od chvíle, kdy jsem poprvé nastoupila do letadla, bylo mi tehdy 16 let,“ svěřila se před časem Nashová a vzpomněla, jak byla okouzlená, když poprvé viděla letištní halou kráčet pilota a letušku.

Američanka sice nakonec odešla na vysokou školu, ale svého snu se nikdy nevzdala. Po dokončení studia zkusila štěstí a ucházela se o práci letušky. „Zbytek je historie,“ uvedla v roce 2016 žena s tím, že se jí zadařilo.

Do Guinnessovy knihy rekordů se Nashová zapsala před dvěma lety, kdy se stala letuškou s vůbec nejdelším profesním působením. V době zápisu pracovala už 65 let.

Nashová byla svědkyní mnoha změn, které se během dekád v letectví udály. V začátcích byla práce letušky prý fyzicky mnohem náročnější, jídlo se servírovalo z velkých táců a často palubu obsluhovala jako jediná. Zdaleka největší změny byly ovšem technologické. To Nashovou donutilo přemýšlet, zda má ve své práci vůbec ještě místo. Nakonec ale létala, dokud to šlo.

Přestože ji diagnostikovali rakovinu prsu a závěr života tak strávila v hospicu, nikdy oficiálně neodešla do důchodu, uvádí ABC News. Zemřela 17. května.

Nejlepší zemí pro cestování je USA. Žebříčku ale dominuje Evropa

Cestování

Výběr článků

Načítám