Hlavní obsah

V 63 letech cestuje sama po světě. Opravdu špatnou zkušenost má jen s Mykonosem

Cestování na vlastní pěst není doménou výhradně mladších ročníků. O opaku přesvědčuje 63letá Kanaďanka Christina Fordová, jež sólo navštívila už řadu zemí světa a vřele doporučuje si občas někam vyrazit jen tak o samotě. Nejenže je pak člověk pánem svého času, ale může se naučit i řadu nových věcí. Ideální destinací je podle světoběžnice třeba Itálie, naopak špatnou zkušenost má s řeckým Mykonosem.

Foto: Profimedia.cz

Cestování sólo má spoustu předností (ilustrační foto).

Článek

„Na cestování sólo je řada skvělých věcí. Máte pod kontrolou svůj rozvrh, děláte to, co chcete dělat. A potkáte nové lidi. Mnohem víc, než když cestujete s někým,“ řekla Fordová serveru Daily Mail. Doplnila, že během svých výprav se o sobě mnoho dozvěděla. „Je skvělé zjistit, že jste sami sobě dobrým společníkem,“ míní žena.

Pokud by někdo přece jen měl potíže strávit čas jen sám se sebou, je podle Fordové vhodné zúčastnit se nějaké hromadné prohlídky s místním průvodcem. „Něco takového je k dispozici prakticky v každém velkém městě a chodí tam další cestovatelé. Zahajte konverzaci, řekněte, že cestujete sami, a pozvěte někoho na skleničku,“ doporučuje Kanaďanka. Sama má s něčím podobným zkušenosti, a proto by podle ní měl jít ostych stranou.

Pokud se sólo cestovatelé nechtějí cítit nepříjemně, mají se podle Fordové vyhýbat místům, která až příliš zavánějí romantikou. „Najděte si něco živého a zábavného. Preferuji podniky s barem, kde se mohu najíst. Pak odložím telefon a vychutnávám si přítomnost.“

Čech pátral v hlubinách Amazonie po izolovaném kmeni. V džungli si prošel peklem

Cestování

Kdo nemá se sólo cestováním zkušenosti, má si nejprve na krátkém výletu ověřit, jak se bude sám se sebou cítit.

„Udělejte si plán a podnikněte něco, co jste vždy chtěli, ale uvnitř své komfortní zóny,“ míní žena. Nevylučuje přitom pomoc technologií, třeba umělé inteligence, která může pomoci se sestavením itineráře.

Miluje Itálii

Co se týče destinací vhodných zejména pro sólo cestovatelky je Fordová fanynkou Itálie. „Moje oblíbené místo je Cinque Terre. Doporučuji tam vyrazit třeba v říjnu, kdy už nejsou takové davy,“ tvrdí a dodává, že oblast láká na kombinaci krásných zákoutí i skvělého jídla.

Ideální na sólo cestování je podle Fordové také její rodná Kanada. „Pokud preferujete město, tak třeba Toronto je skvělá volba. Občas se o něm mluví jako o New Yorku, kterému šéfují Švýcaři. Je tam skvělé jídlo i bezpečná a čistá hromadná doprava. Ale Kanada je obecně bezpečná a plná přátelských lidí, kteří vám rádi pomohou najít cestu.“

Naopak velmi špatnou zkušenost má s Mykonosem, kde se coby sólo cestovatelka prý cítila diskriminovaná. „Nechtěli usadit jednoho člověka ke stolu pro dva, i když bylo prázdno. Je evidentní, že tam ze všeho chtějí vytřískat peníze,“ uvedla už dříve žena s tím, že podruhé by si na návštěvu ostrova netroufla. „Jak řekl Oscar Wilde, jednou je to zvědavost, dvakrát už perverze.“

Fordová dodává, že jinak nemá na seznamu žádnou zemi, do které by se nevrátila, což se tedy týká i Řecka. „Ale samozřejmě se jako žena vyhýbám zemím, kde nemají ženy stejnou svobodu jako muži,“ uvedla.

Bezpečnost je pro cestovatelky klíčová. I proto například neustále sdílí přes telefon lokaci se svými blízkými. Pojištění je podle Fordové rovněž nezbytné. „Máte pak klid v duši. Jednou jsem si na festivalu Burning Man zlomila pánev a skončila na osm dní v nemocnici. Nedokážu si představit ten účet, kdybych pojištění neměla.“

Celkově je však podle Kanaďanky cestování obohacující a strach z neznámého je přirozený. „Cestování je dar. Nečekejte, až sladíte svůj rozvrh s kamarády. Život je krátký a svět velký,“ konstatuje žena.

Čech projel Afriku na ikonické tříkolce. Měli ho za blázna a skončil i ve vězení

Cestování

Čech putoval Afrikou ve stopách legendárních cestovatelů. Málem ho to stálo život

Slepá mapa
Související témata:

Výběr článků

Načítám