Hlavní obsah

Už žádné saké na ulici. V Tokiu zakážou pití alkoholu na veřejnosti

Populární tokijská čtvrť Šibuja se rozhodla zatočit s problematickým chováním turistů. Od října proto zakáže konzumaci alkoholu na veřejnosti, a to vždy mezi šestou večerní a pátou ranní. Starosta městské části to gentlemansky komentoval slovy, že by byly úřady rády, kdyby návštěvníci popíjeli spíše uvnitř.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Přechod ve čtvrti Šibuja je jedním z nejslavnějších na světě.

Článek

Čtvrť Šibuja je samosprávnou částí Tokia s vlastními regulacemi a pravidly. Právě sem ale míří podstatná část návštěvníků japonského hlavního města, nachází se tu totiž třeba nejznámější a nejrušnější přechod světa, který při pohledu z některého z vyšších pater vypadá jako mraveniště.

„V minulém roce jsme do ulic nasadili hlídky, ale lidé nám říkali, že pravidla přece povolují pití na veřejnosti. Ustanovením tohoto nařízení chceme dát najevo náš záměr, tedy že bychom preferovali, aby si lidé své nápoje vychutnali uvnitř,“ uvedl starosta Šibuji Ken Hasebe.

V loňském roce už městská část zakázala aktivity v souvislosti s Halloweenem, přičemž hlavním důvodem bylo právě nadměrné pití alkoholu. Podle Hasebeho místní podniky nařízení kvitovaly, uvádí server CNN.

„Škoda páchaná masovým cestovním ruchem se stala velmi závažnou. Je způsobená pitím alkoholu na veřejnosti, potyčkami s místními a odhazováním prázdných plechovek a lahví,“ komentovalo už loni v říjnu město.

Také další místa

Na takzvaný overtourism, tedy masový či davový cestovní ruch, dojíždějí i další místa v Japonsku. Nedávno například v městečku Fudžikawagučiko museli u místního supermarketu postavit bariéry, které turistům brání ve výhledu na horu Fudži. Návštěvníci totiž před obchodem blokovali dopravu.

S turisty dlouhodobě bojují také v bývalém hlavním městě Kjótu, jehož čtvrť Gion proslula gejšami. Někteří turisté tradiční japonské společnice naháněli s telefony v ruce, ale pouštěli se i do fyzického kontaktu a tahali je za kimona či doplňky ve vlasech.

Japonské město zablokuje výhled na horu Fudži. Chce potrestat nevychované turisty

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám