Hlavní obsah

Už žádné další hotely ani bazény s úžasnými výhledy. Santorini řeší masový turismus

Santorini se těší pověsti řeckého dovolenkového ráje, zážitek z pohledu na ty nejkrásnější západy slunce ale kazí hordy strkajících se lidí, kterými se nedá projít. Nejluxusnější výhled v klidu tak zpravidla mají jen hosté těch nejdražších hotelů. Přes mnohdy astronomické ceny ale poptávka často převyšuje nabídku a prémiové rezidence rostly jako houby po dešti. Tomu má učinit přítrž nově navrhovaný zákon, který prosazuje ochranu jedinečné krajiny kaldery.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Mačkat se v ulicích nebo se posadit se sklenkou něčeho osvěžujícího na soukromou terasu a kochat se přírodním divadlem? Pro movitější turisty je volba jasná.

Článek

Řecká vláda plánuje zakázat výstavbu v nejoblíbenější části ostrova Santorini, jíž je sopečná kaldera s těmi nejlepšími výhledy na západy slunce, jak informoval server Independent.

Ceny nejlepších ubytování v oblasti v sezoně začínají v přepočtu zhruba na sedmi tisících korunách a stoupají až k desetitisícům za noc. Přesto se bílé rezidence zřízené často v tradičních kykladských domcích těší velké oblibě u movitějších turistů.

Zákaz výstavby na kaldeře?

Plánované stavby nových hotelů ale nejspíš budou mít utrum. Santorini se v tomto roce jako mnohé další oblíbené evropské destinace začalo více zabývat problematikou masového turismu a řecké ministerstvo životního prostředí a energetiky má za to, že stavba nových hotelů na kaldeře a rozšiřování stávajících situaci s nadměrným turismem zhoršuje a může mít za následek poškození historické krajiny sopečného ostrova.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Žádné nové hotely ani bazény u stávajících. Santorini se dalším návrhem zákona pouští do boje o ochranu ostrova.

Jak naložit s hordami turistů na Santorini? Výrazně zdražit

Cestování

Vypracovalo proto návrh zákona, o němž se bude hlasovat v parlamentu. Ten by měl pozastavit stavební povolení v zóně kaldery. Nejedná se přitom jen o zabránění vydání nových povolení, zákon obsahuje klauzuli i o přezkoumání těch již udělených. Zahrnuje jak stavbu obytných budov, tak i budování bazénů a veškeré přístavby u stávajících hotelů a dalších ubytovacích zařízení.

Starosta Santorini Nikos Zorzos sdělil řeckým médiím, že opakovaně žádal vládu, aby „zastavila výstavbu všech typů hotelů, krátkodobých pronájmů a zejména strategických investic, a to nejen pro kalderu, ale pro celý ostrov Santorini“.

Jeden z nejoblíbenějších řeckých ostrovů má rozlohu kolem 76 km2 a bez újmy na krajině zvládne pouze určité množství výstavby. Nyní už se podle starosty jedná o „iracionální turistický rozvoj“.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Santorini je neuvěřitelně malebné v každou denní i noční dobu.

Stavba dalších hotelů a bazénů by podle něj vyvolala i další přidružené problémy, které nebudou mít řešení. Zmínil kupříkladu vyšší spotřebu vody a elektřiny, přičemž už dostat se na současnou úroveň stálo obyvatele ostrova nemalé úsilí, v němž stále pokračují.

Turistů je v sezoně příliš

Zorzos se v nedávné době zasadil i o návrh zdražení jednorázového vstupního poplatku pro jednodenní návštěvníky ostrova z výletních lodí, kterých se v sezoně vylodí až 8000. Ten by měl stoupnout z původních 35 centů na více než 10 eur (z ani ne 9 korun na 251 korun).

„Je naší povinností ochránit tuto zemi před změnou její identity a veškeré kroky musí směřovat k zaručení, že Santorini bude nadále úžasnou řeckou destinací,“ uvedl tehdy Zorzos.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ubytování s terasou, jež má výhled na kalderu, jsou na ostrově vůbec nejoblíbenější.

Jen v loňském roce navštívilo ostrov s 25 tisíci stálými obyvateli zhruba 3,4 milionu turistů. Situace s přelidněním ulic nejoblíbenějších městeček na kaldeře v červenci vyeskalovala až do té míry, že místním bylo oficiálně doporučeno nevycházet.

Pokud si četné krásy Santorini chcete užít stranou od davů, nezbývá než vyrazit v květnu, první polovině června, na konci září či v říjnu, kdy panují příjemné teploty a máte šanci si půvabné výhledy vychutnat s minimem rušivých vlivů oproti hlavní sezoně.

Řekové se obávají o svůj přírodní klenot. Kvůli hordám turistů ztrácí na romantice

Cestování

Kam za nejkrásnějším řeckým západem slunce

Cestování

Výběr článků

Načítám