Hlavní obsah

Už žádná auta. Nejslavnější nákupní třída v Londýně má být jen pro pěší

Londýnská Oxford Street platí za nejznámější nákupní třídu ve Velké Británii. Do budoucna by se měla slavná ulice kompletně proměnit v pěší zónu, což podle starosty Sadiqa Khana vytvoří krásný veřejný prostor. O nutné revitalizaci se mluví už několik let.

Foto: Profimedia.cz

Oxford Street často navštěvují kvůli nákupům i turisté.

Článek

Proměna obchody překypující Oxford Street v pěší zónu je součástí nového plánu, který úřad starosty oznámil v úterý. Z ulice by se tak odklonila veškerá doprava, která aktuálně pulzující tepnou projíždí a ztěžuje pohyb chodcům. Těch sem denně míří přes půl milionu, informuje s odkazem na radnici server CNN.

Ulice, která patří k těm nejslavnějším na světě, čelí v posledních letech mnoha výzvám. Kvůli pandemii covidu musela řada obchodů zavřít, přičemž je nahradily třeba prodejny s americkými cukrovinkami. „Oxford Street bývala klenotem britského obchodního sektoru, ale v poslední dekádě značně utrpěla,“ zkonstatoval londýnský starosta. „Je nutné okamžitě reagovat, abychom nejznámější ulici Británie vdechli nový život,“ doplnil.

Prospěje to všem

Předchozí plány na revitalizaci ulice zablokoval úřad městské části Westminster, který je za správu oblasti zodpovědný. Nejnovější projekt proto počítá s posvěcením od vlády, díky čemuž by měl londýnský starosta větší slovo.

Jsem rád, že to bouráte. Dělníci našli při rekonstrukci galerie v Londýně ve sloupu ukrytý dopis

Koktejl

Vicepremiérka Velké Británie Angela Raynerová plán na revitalizaci Oxford Street vítá. Podle ní projekt vytvoří nové pracovní pozice, posílí ekonomickou aktivitu a povzbudí i tolik potřebný londýnský noční život.

Městská rada Westminsteru uvedla, že pracovala na vlastních plánech, nicméně je v zájmu všech zajistit to nejlepší pro místní obyvatele i podniky.

„Chci, aby se z Oxford Street stala opět světová jednička na nákupy,“ uvedl starosta Khan. Doplnil, že díky revitalizaci by si návštěvníci pobyt na ulici mnohem více užili. Počítá se totiž i s větším množstvím zeleně a díky absenci dopravy i s celkově lepším a čistším prostředím.

Buckinghamský palác zpřístupnil dosud neviděné prostory. Lístky se hned vyprodaly

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám