Hlavní obsah

Unikátní snubní prsteny Rožmberků jsou po 423 letech znovu spolu

Vyšší Brod

Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě vystavuje od pondělka párové snubní prsteny Petra Voka z Rožmberka a Kateřiny z Ludanic. Ty se spojily po 423 letech. Jsou ze 14karátového zlata, prsten Kateřiny má broušené smaragdy a je dozdobený zeleným smaltem, Petrův prsten se pyšní rubíny. Jedná se o věrné kopie.

Párové prsteny Petra Voka a Kateřiny se spojily po více než 400 letech.Video: Jiří Šindelář

Článek

Oba prsteny jsou v expozici v předsálí klášterní knihovny. Novinářům je v pondělí představili zástupci kláštera, Jihočeského muzea a kraje. „Říká se jim párové, protože po spojení vytvoří šestiúhelník, který podle odborníků mohl symbolizovat ženský a mužský princip,“ vysvětlil v pondělí v klášteře geoinformatik Jiří Šindelář.

Originál prstenu Kateřiny zůstává zakonzervovaný v hrobce a jeho kopii vystavili už loni. „Velký důraz byl kladen na maximálně přesný a detailní sken prstenu. Tak vznikla digitální kopie šperku. Podle ní byly metodou 3D tisku vytvořeny fyzické modely v měřítku 1:1, ale také modely ve zvětšené podobě 6:1. Ty pak byly podrobeny dalšímu zkoumání,“ uvedla archeoložka Zuzana Tomová.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Párové prsteny jsou vystaveny v klášteře ve Vyšším Brodě.

Zmínila, že díky metodám reverzního inženýrství se podařilo definovat pracovní postup tvůrce a také popsat, jak vypadal druhý párový snubní prsten, který má pravděpodobně stále na ruce Petr Vok.

V rožmberské hrobce se našlo další zlato, rakev zřejmě patří manželce Petra Voka

Věda a školy

Pro výrobu věrných kopií snubních prstenů posledních rožmberských manželů bylo použito autentických materiálů – zlata, smaragdů a rubínů.

Kolovaly pověsti

Archeologové v roce 2011 potvrdili přesné místo, kde hrobka je. Také to, že je v ní vedle Voka pohřbeno dalších 38 členů rodu. Vyvrátili tak pověst, že Rožmberkové neleží v rakvích, ale sedí. Pro archeology je rovněž přínosné, že znají samotný vzhled hrobky, která vznikla ve 13. století.

Petr Vok byl posledním Rožmberkem, zemřel 6. listopadu 1611. Po jeho smrti se vchod do hrobky zavalil kamenem a postupem času se zapomnělo, kde přesně byla. Začaly tak vznikat pověsti, třeba že vladaři rodu nejsou pochováni v rakvích, ale sedíce u kulatého stolu panují i po smrti. Poprvé lidé nahlédli do hrobky v roce 1902.

Manželkou zapřisáhlého starého mládence Voka se v roce 1580 stala tehdy třináctiletá Kateřina z Ludanic, dědička helfštýnského panství. Jejich svatba byla velkou událostí. Manželství zůstalo bezdětné, Kateřina navíc trpěla duševní nemocí. Zemřela v roce 1601.

Klášter ve Vyšším Brodě láká na kříž i madonu

Cestování
Související témata:
Petr Vok z Rožmberka
Klášter Vyšší Brod

Výběr článků

Načítám