Hlavní obsah

Unikátní Kříž srdce už stojí na kopci nad Běleckým mlýnem

Obří kovový kříž, který po roce a půl dokončil olomoucký sochař Jan Dostál, už stojí na nejvyšším kopci ve vyhledávané turistické lokalitě Bělecký mlýn. Ta se nachází Prostějovsku zhruba jeden kilometr od takzvaného Zámečku. Kříž srdce navázal na sochy Ohnivého anděla a Vetřelce ze slavné filmové ságy, které tam umělec umístil v loňském roce, a je součástí takzvané Dostálovy stezky.

Kříž srdce sochaře Jana Dostála nad Běleckým mlýnem.Video: Laura Čeplinskaité

Článek

Sedmitunový zhruba desetimetrový kolos, který tvoří obří plastiky zejména z oceli a dalších kovů, byl na místo přepraven po kusech jako nadměrný náklad. „K instalaci, která trvala celé dva dny, jsme využili největší hydraulickou ruku v České republice. A musím říct, že bylo hodně složité dostat ji na kopec. Bylo po dešti a za chvíli zase pršet začalo,“ vysvětlil umělec.

Použít musel i manipulátor s plošinou. „V devíti metrech bylo nutné přivařit břevna. Muselo se to udělat poctivě, aby to vydrželo navěky,“ uvedl Dostál s tím, že jen svařování trvalo celý den a s pracemi, které bylo třeba udělat, mu pomáhali čtyři lidé.

„Kříž jsme připevnili k betonovému podstavci, který jsme nachystali dlouho dopředu. Pak jsem se svářečkou na patu kříže podepsal. Přímo na místě jsme ještě vyrobili a instalovali lavičku, tak aby ti, co sem zajdou, si mohli sednout a energii mého díla vychutnat,“ sdělil autor.

Foto: Jan Dostál

Kříž srdce nad Běleckým mlýnem

Nadšenci odhalili výhled na Apollonův chrám nedaleko Lednice

Cestování

Kříž srdce si podle něj objednal majitel Běleckého mlýna. „Původně chtěl dřevěný od truhláře. Já mu však navrhl kovový. Myšlenka na to se zrodila v době, kdy vypukla válka na Ukrajině. Kříž má lidem připomínat, že by k sobě měli přistupovat srdečněji než v současnosti, kdy se v něčem pořád předhánějí, válčí mezi sebou, rvou se… Zkrátka aby v civilizaci hrálo roli více srdce,“ podotkl Dostál.

Sochař, který tvoří 13 let a soustředí se na extrémně těžké, obří věci, z nichž mnohé se i zavěšují, doufá, že k jeho třem sochám v okolí Běleckého mlýna časem přibude další. „V hlavě nic konkrétního zatím nemám. Musím to probrat s majitelem, který se teď vrátil z ciziny, a ještě jsme se nepotkali. Něco nás ale určitě napadne. Rád bych také některá z děl, kromě kříže, co tam už jsou, třeba po roce vyměňoval za jiná,“ dodal umělec.

Pro sochaře Dostála nic není nemožné. Dokončuje obří kovový Kříž srdce

Lifestyle

Výběr článků

Načítám