Článek
„Maces je dobrý například na stahování žaludeční kyseliny. Nepotřebujete žádné léky. Proto máme největší odbyt, když je burčáková sezóna,“ usmívá se vedoucí výroby Michal Cibira. „Mám vyzkoušené na sobě i dětech, že maces má blahodárné účinky na trávení. Doma už ani neslyším obvyklou dětskou větu ´bolí mě bříško´,” doplňuje spolumajitelka podniku Martina Cibirová.
Maces má při vaření celkem široké využití. „Tento křehký nekvašený chléb z mouky a vody se dá využít i na přípravu knedlíčků do polévky, dortu nebo na maso místo strouhanky,“ vyjmenovává Cibirová.
Doba od zadělání těsta k jeho upečení podle tradiční receptury nesmí přesáhnout 17 minut, aby se zabránilo kvašení. „Těsto se zpracuje a peče se z obou stran. Deset metrů dlouhou pec projede těsto nejrychleji za půl druhé minuty, nejpomaleji za dvě a půl minuty,“ ukazuje vedoucí výroby.
Těsto tenké jeden milimetr
Zkušené pracovnice hmatem zjistí, kdy je těsto natolik vypracované, že se může vylisovat do plátu tenkého jeden milimetr, perforovat a péct. „Pokud se například začíná péct v pondělí ráno, pec musí být zahřátá od nedělního rána, celý den a celou noc,“ říká Cibira.
Do pece se přikládá tradičně hnědým uhlím. Na výrobu těsta na maces se používá čistá chlebová mouka a pitná voda. „Následně se těsto zlisuje a hněte. Pak projde několika válci, perforuje se a jede do pece. Peče se při teplotě 420 stupňů,“ vysvětluje vedoucí výroby.
Produkují desítky tun macesů
Stroje ve Zlatých Moravcích byly zakoupeny z Anglie a před tím už byly používané, takže jsou starší než 110 let. „Jako starší lidé potřebují častěji lékaře, i tyto stroje potřebují údržbu,“ dodává Cibira.
V oblasti Zlatých Moravců žila do druhé světové války silná židovská komunita a maces šel na odbyt. „Původním majitelem fabriky byl Max Kalmar. I když fabrika dvakrát vyhořela, stále vyrábí,“ dodal vedoucí výroby.
V současnosti vyrobí ve Zlatých Moravcích ročně asi 50 tun macesu. Dodává se především na domácí trh, ale také do České republiky a Maďarska. Mnoho židů tvrdí, že nejlepší maces se vyrábí právě v této malé fabričce na Slovensku. Zdejší maces však není košer, protože u každého kroku výroby by musel být dozorující rabín. A tak se zdejší maces do Izraele nevyváží.