Hlavní obsah

Unikátní dánský stravovací koncept stmeluje národ

Moderní nordická kuchyně, čerstvé suroviny ze země skoro neustále zkrápěné deštěm a vybrané dobroty ze Severního a Baltského moře. Zní to skoro jako sen, že? Má to ale háček. Stravování je v zemi, která světu dala „Det nye nordiske køkken“, tedy moderní skandinávský gastronomický styl, nesmírně drahé. A právě díky tomu tam nově slaví úspěch koncept komunálního stravování.

Foto: Profimedia.cz

Komunitní stravování získává v Kodani na oblibě nejen díky výhodné ceně, ale i možnosti socializace (ilustrační foto).

Článek

Ten, kdo někdy byť jen na víkend navštívil Kodaň a měl na stravování alespoň trochu rozumný rozpočet, dobře ví, že najít tam špatnou restauraci je celkem kumšt. Ať už člověk zavítá do italského podniku, restaurace servírujícího čerstvé mořské plody anebo snad do michelinské restaurace, nadšení bývá obvykle podobné. Liší se jen účet.

Najít však restauraci, u které byste si řekli, že byla slušná a vážně levná, to už je hodně obtížný úkol na dlouhé zimní večery. Není tak divu, že se postupně jako takový protipól k luxusnímu a nákladnému stravování vyvinul koncept, který klade výrazně menší tlak na peněženky strávníků. A získává na popularitě.

Jako jakýsi maják působí v této oblasti komunitní centrum Absalon, nacházející se ve čtvrti Vesterbro, která leží hned vedle zábavního parku Tivoli. Je trochu symbolické, že domov našlo v bývalém kostele. I dnes se tam denně schází velké množství lidí, jen za trochu jiným účelem.

Za složitým názvem se ukrývá jednoduchý nápad

Britský deník Guardian detailně popsal, jak se zde jednoho nedělního zářijového večera sešlo zhruba 200 lidí, kteří se společně pustili do mís horké rajčatovo-cizrnové polévky a hromad smažených bramborových čtvrtek s krémovou fenyklovou a pažitkovou omáčkou. Jednoduché jídlo, které ale během sychravého dánského podzimu velmi dobře zahřeje. Lidé sedí na lavicích podél dlouhých stolů, s cizinci okolo sebe, povídají si a užívají si tzv. fællesspisning dinner, komunální večeři.

Za sběr odpadků jídlo zdarma? V Kodani chtějí odměňovat turisty

Cestování

Menu se mění každý den, a zatímco někteří chodí jen jednou za čas, jsou tací, které zde najdete i většinu dnů v týdnu. Nechybí mezi nimi ani turisté, kteří jsou taktéž vítáni, a tak se kolem stolů hovoří směsicí dánštiny a angličtiny. Hosté si nabírají pokrmy sami, aby se najedli do sytosti. Celou podstatou úspěšného konceptu je to, že se využívají lokální levné ingredience. Večeři si lze koupit buď předem přes internet, nebo přímo u dveří.

Místní se shodují na tom, že je tento koncept skvělý hned z několika důvodů. Když jsou lidé unavení, nemusí se trápit v kuchyni, a přesto mohou jíst kvalitně. Jednoduše, ale kvalitně. U večeře se mohou i socializovat a popovídat si s lidmi okolo. Mohou, ale nemusí. A v neposlední řadě je to levné. Pokud amatérští domácí kuchaři nemají mnoho zkušeností s tím, jak vařit ekonomicky, může se také dost dobře stát, že je sdílená večeře vyjde levněji, než kdyby si vařili sami.

Kvalitní a zároveň levné. Nemožné… Nebo?

V Absalonu vyjde večeře od neděle do středy na 60 dánských korun (204 Kč), od čtvrtka do soboty zaplatíte 100 dánských korun (340 Kč), ale dočkáte se i dezertu. Děti do tří let pak mají večeři zdarma.

„Je to tu pro každého,“ říká Lennart Lajboschitzová, která založila Absalon v roce 2015 s cílem přivést lidi k sobě u jídla: „Je to jednoduchá, ale velmi důležitá idea.“ Tvrdí, že ač jsou jídla cenově dostupná, podnik se snaží nabízet i zajímavé pokrmy a kulinářské zážitky. Na menu z minulého týdne se objevilo například vegetariánské chilli, tortily s garam masala kuřetem nebo rýžová hostina se zeleninou ve žlutém kari.

Cestovatelská lákadla Kodaně

Gastronomie. Ne že by o jídle nebyl celý článek, ale kodaňské pokrmy jsou prostě jinde. Od chuti až po servírování. Kdo chce pochopit, musí ochutnat.

Severská architektura a kanály. Město je prostě půvabné. Spousta vody, parků a barevných domků, které rozzáří úsměv na tváři nejen romantikům.

Umění. Ať už jste na sochy, nebo šperky z jantaru, v Kodani si přijdete na své. Nezapomeňte navštívit Novou Carlsbergova Glyptotéku, působivá sousoší najdete i na čerstvém vzduchu v moři, řece a uprostřed většiny fontán.

Zábavní park Tivoli potěší jak malé, tak velké. Má příjemnou atmosféru, množství atrakcí a ten nejlepší popcorn.

„Lidé říkali: ‚Nemůžete být kvalitní i levní‘ vzhledem k vysokým cenám surovin v Dánsku. Nám ta magie ale nějak vychází,“ říká Lajboschitzová, která v Kodani provozuje dva hotely. Není však ani vzdáleně jediná, kdo se o něco podobného v zemi snaží. V Dánsku je více takových klubů. Některé z nich jsou pak vhodné či přímo zaměřené na rodiče s malými dětmi. V kulturním centru Ku.Be ve Frederiksbergu obsahují fællesspisning dýchánky i verze servírovaných pokrmů uzpůsobené pro děti.

Pošlete více koření

Gastronomická skupina Send Flere Krydderier zase zaměstnává ženy nejrůznějších etnických minorit a provozuje celkem tři kantýny, kde taktéž funguje komunitní stravování. A vzhledem k tomu, kdo jídlo připravuje, nepřekvapí, že jsou pokrmy inspirované africkou a blízkovýchodní kuchyní.

Název Send Flere Krydderier mimochodem znamená „Pošlete více koření“, což je odkaz na to, co často psávaly v dopisech do svých domovských zemí ženy, které dorazily do Dánska v 80. a 90. letech. Podniky jsou spojené například s dětskou knihovnou či tělocvičnou, což může být další lákadlo pro rodiče s dětmi či pro mladé. Není přece nad to se levně najíst a ještě vybít trochu přebytečné energie.

Co je sakra hygge aneb 7 důvodů, proč navštívit Kodaň

Cestování

Jak malá mořská víla nejen o hlavu přišla

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám