Hlavní obsah

U jezera Most už staví sportoviště pro Olympijský festival

V plném proudu jsou u jezera Most přípravy na Olympijský festival. Začala stavba sportovišť, roste zájem o ubytování v olympijském kempu, plní se rezervace na slavnostní zahájení. Dokončena byla kopie Eiffelovy věže, u jezera bude instalována v tomto týdnu.

Aktuálně se u jezera buduje například skatepark, parkourové hřiště nebo hřiště na plážové sporty Video: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Návštěvníci si budou moci na festivalu vyzkoušet 52 sportů, jde o nejvyšší počet představených sportů v historii Olympijských festivalů.

„Ve všední dny by festival mohlo denně navštívit kolem pěti tisíc lidí, o víkendech to může být až dvojnásobek,“ řekla Novinkám za pořadatele Veronika Linková a ujistila, že pro motorizované návštěvníky budou připraveny velkokapacitní parkoviště a pro pěší zajištěna autobusová doprava z města.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Přípravy jsou v plném proudu

Olympijský festival začne 25. července, den před startem letních olympijských her v Paříži. „Pozemky jsme převzali 1. července a hned se začalo stavět. Aktuálně se buduje například skatepark, parkourové hřiště nebo hřiště na plážové sporty,“ upřesnila Linková.

Replika Eiffelovy věže určená pro Olympijský festival je hotová. Z 1500 dílů ji speciálním 3D tiskem z recyklovaného plastu vyrobila česká společnost 3DDen. Věž je vysoká 12 metrů.

Foto: 3DDen

Dokončena byla kopie Eiffelovy věže, u jezera bude instalována v příštích dnech (vizualizace)

V pondělí díly naloží v Praze a převezou je k jezeru, kde je budou pět dní kompletovat. Veřejnost věž poprvé uvidí při slavnostním zahájení festivalu a u jezera zůstane po celou dobu jeho konání, tedy do 11. srpna.

Zahájení zdarma

Slavnostní zahájení Olympijského festivalu se uskuteční od 21 hodin, v přímém přenosu ho bude vysílat Česká televize. „Příchozí se mohou těšit na zábavnou show, ve které si to sportovci a celebrity rozdají ve vědomostních soutěžích a zároveň ve sportovních disciplínách. Celým programem provedou dvojnásobný olympijský medailista Roman Šebrle, zpěvačka Olga Lounová a komentátor Petr Vichnar,“ přiblížila scénář Linková.

Zahájení bude pro zájemce přístupné zdarma, jen se musí zaregistrovat na webu festivalu. Návštěvníci budou moci zahájení sledovat také ve fanzóně areálu, která bude situovaná kousek od hlavního pódia, tam se registrovat nemusí.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Lávka, která spojí areál festivalu s jezerem

V areálu budou umístěny dvě LED obrazovky, jedna ve fanzóně a druhá blíže u jezera. „Na nich budeme vysílat přenosy z her, fandit českým reprezentantům a také se spojovat se sportovci v Českém domě v Paříži. Bude to náš Most do Paříže,“ řekla Linková a doplnila, že většina sportovců zamíří po návratu z Paříže rovnou mezi fanoušky u jezera.

Motivovat ke sportu

Hlavní myšlenkou Olympijského festivalu, jehož tvářemi jsou oštěpařka Barbora Špotáková a skifař Ondřej Synek, je podle organizátorů přivést děti v Ústeckém kraji ke sportu. Právě tento region patří statisticky k nejhorším, co se týče pohybové zdatnosti.

Dalším cílem je ukázat návštěvníkům nejen z Česka stále ještě neobjevené prostředí jezera Most, které vzniklo zatopením hnědouhelného dolu a je považováno za druhé nejčistší v Česku.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Přípravy vrcholí

Lidé budou mít možnost ubytovat se a přespat přímo ve festivalovém areálu v komfortních stanech pro dvě nebo pět osob. Zájem o ubytování v olympijském kempu podle Linkové s blížícím se zahájením akce roste. Volná místa ale ještě jsou.

„Cena ubytování bude zahrnovat vstupenky na festival na všechny dny pobytu včetně dne příjezdu i odjezdu,“ připomněla Linková.

Dospělí a mládež nad 13 let zaplatí za vstup na festival 200 korun, děti od 6 do 12 let 100 korun. Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 12 let) bude činit 400 korun. Děti do 6 let, senioři a osoby s průkazem ZTP budou mít vstup zdarma.

Oplocený areál Olympijského festivalu zabere jen část rozlehlého prostoru u jezera Most. Rekreanti tak budou mít i po dobu festivalu přístup k plážím a do vody.

KVÍZ: Jak dobře znáte Paříž a její historii?

Cestování

Do přeplněné olympijské Paříže se zatím Čechům moc nechce

Cestování

Výběr článků

Načítám