Hlavní obsah

Turistů v Českém Švýcarsku přibývá, tvrdí statistici. Podnikatelé to vidí jinak

Návštěvnost v turistické destinaci České Švýcarsko nabírá po koronavirové pandemii a ničivém požáru v roce 2022 opět na síle. Vyplývá to z dat ze sčítacích zařízení provozovaných správou národního parku a statistiky poskytnuté Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Podnikatelé v oblasti přitom tvrdí, že kvůli uzavření nejlákavějších turistických cílů po požáru je zájem o ubytování v jejich hotelech a penzionech zhruba poloviční.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Na nezájem turistů doplácí zejména Hřensko, jeho okolí bylo požárem významně zasaženo.

Článek

Počet přenocování v zařízeních na území Českého Švýcarska překonává podle nejnovějších dat ČSÚ počty ubytovaných nejen v koronavirových letech, ale také v letech před pandemií.

„Oproti roku 2019 byl v Českém Švýcarsku počet přenocování vyšší už v roce 2022, a v roce 2023 narostl dokonce o více než dvanáct procent oproti stavu před covidem na 465 035 přenocování,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) s tím, že se turisté po covidové pauze vracejí zpět do Českého Švýcarska a že je požár neodradil.

Data ČSÚ upozorňují také na rostoucí konkurenci v ubytovacích službách v Českém Švýcarsku, kvůli které nemuseli nárůst počtu nocujících návštěvníků zaznamenat všichni majitelé hotelů a penzionů. V letech 2019 až 2022 se podle statistiků zvedla lůžková kapacita v regionu o 25 procent.

Turisté nemají zájem, podnikání v Českém Švýcarsku po požáru skomírá

Domácí

„Národní park je srdcem celé turistické destinace, která jej svou rozlohou násobně přesahuje. Věřím, že návštěvníci region mezi Tiskými stěnami a západem Lužických hor vnímají jako jeden celek, který poskytuje četné možnosti pro odhalování tajemství zdejší krajiny,“ uvedl ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Petr Kříž.

Více lidí než před covidem

Intenzitu turistického ruchu na jedenácti místech v parku ukazují průchodová čidla, která od roku 2009 nepřetržitě zaznamenávají všechny pohyby návštěvníků. Data ukazují, že ve dvou oblastech parku ze tří patřila návštěvnost v roce 2023 mezi nejvyšší v historii měření.

„Znatelný pokles je patrný pouze v okolí Hřenska, které bylo výrazně postiženo jak koronavirovými restrikcemi, tak přírodními a geologickými důsledky rozsáhlého požáru,“ řekl Novinkám mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Okolí Hřenska bylo požárem významně zasaženo.

Obraz o intenzitě návštěvnického ruchu doplňují data od mobilních operátorů, jejichž analýzu společně zadala správa parku, Ústecký kraj a město Děčín. První data z období duben až říjen 2023 ukazují, že jen v národním parku návštěvníci v loňském roce strávili na 700 tisíc dnů.

Žádají vládu o řešení

Zveřejněná data jsou v rozporu s výzvou podnikatelů a zástupců místních samospráv nazvanou Otevřete České Švýcarsko! Šestapadesát signatářů v ní shrnuje podle nich neutěšenou situaci v regionu.

V otevřeném dopise premiérovi Petru Fialovi (ODS) připomínají, že uzavírka turistických lákadel poškodila návštěvnost regionu tak, že ubytovací zařízení zůstávají poloprázdná. Zároveň ho žádají o řešení situace na vládní úrovni.

„Nevím, z čeho statistici čerpali. Čísla jsou jedna věc, ale skutečnost je zcela jiná. Jednodenních návštěvníků, které zachytí čidla a mobilní operátoři, je v oblasti dost. To nepopíráme. Jen málo turistů se zde ale ubytuje a stráví více dnů. To je fakt,“ okomentoval pro Novinky data Milan Dařina, předseda Svazku obcí v národním parku.

Za Žižkou k Sudoměři. Sochu vojevůdce obklopují krásné rybníky

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám