Hlavní obsah

Turistů k nám jezdí až moc, myslí si třetina Španělů

Do Španělska jezdí až moc zahraničních turistů, myslí si obyvatelé. Uvedli to v anketě, kterou mezi několika evropskými národy uskutečnila společnost YouGov. Vyplynulo z ní, že se skoro polovina španělských respondentů (49 %) domnívá, že je v zemi velké množství turistů, třetina (32 %) má za to, že jich je až příliš. Obdobně situaci cítí také Francouzi ve vztahu ke svojí domovině.

Foto: Profimedia.cz

Sezona ve Španělsku se letos nesla i ve znamení protestů (ilustrační foto).

Článek

Španělsko je letos jednou z evropských zemí, která pociťuje dopady masového cestovního ruchu, tzv. overtourismu, nejsilněji. Sezonu ovlivnila řada protestů, například v Barceloně či na Baleárách. Aktuální anketa, o níž informuje server Independent, pak v podstatě potvrzuje, že jsou Španělé množstvím zahraničních turistů ve své domovině znaveni.

Celých 37 procent španělských respondentů se pak domnívá, že prázdninové pronájmy, spojené s platformami typu Airbnb, přinášejí více škody než užitku; i vlivem krátkodobých pronájmů totiž stoupají ceny bydlení. Zhruba 45 procent obyvatel vnímá toto odvětví vyloženě jako negativní, nevztahuje se to ovšem na hotely. Ty vnímá nelibě pouze 21 procent oslovených.

Velkým tématem nejen ve Španělsku jsou výletní lodě, které overtourismus v mnohém umocňují. Navzdory tomu z ankety vyplynulo, že jen 20 procent Španělů považuje tyto plovoucí kolosy za více škodlivé než prospěšné ve vztahu k ekonomice. Nejhůře vnímají výletní lodě Němci - 44 procent se domnívá, že odvětví způsobuje více škody než užitku.

Podobně jako Španělé se ve vztahu k turistům cítí také Francouzi – 18 procent se jich domnívá, že je v zemi až moc zahraničních návštěvníků. Na druhou stranu 44 procent má za to, že je v zemi turistů tak akorát, což je oproti Španělsku rozdíl. Tam tento názor sdílelo jen 35 procent oslovených.

Švédi by chtěli víc

Na opačné straně spektra skončily Británie, Dánsko a Švédsko. V těchto zemích se jen malé procento oslovených lidí (7, 5 a 5 %) domnívá, že k nim jezdí až moc návštěvníků. Naopak ve Švédsku 30 procent odpovědělo, že jich není dost.

Více už to bylo jen v Itálii, kde takto odpovědělo 31 procent. To působí poněkud paradoxně, protože Benátky, Florencie či Řím patří mezi destinace, na které overtourismus doléhá rovněž tvrdě.

Anketa se také zabývala tím, zda národy soucítí s dalšími evropskými obyvateli ve vztahu k overtourismu. Nejempatičtější jsou Němci – až 24 oslovených vyjádřilo postiženým státům velké sympatie. Kompletní výsledky najdete zde.

Ibiza kvůli davům výrazně omezí výletní lodě

Cestování

Oblečte se, vyzývá Malaga turisty

Cestování

Výběr článků

Načítám