Hlavní obsah

Turistický poplatek za vstup do Thajska? Nebude, ubezpečil premiér

Thajsko zvažovalo, že bude od návštěvníků vybírat poplatek za vstup do země leteckou cestou. Premiér Srettha Thavisin však o víkendu oznámil, že se návrh nakonec realizovat nebude. Přestože by turistická daň ve výši 300 bahtů (zhruba 186 korun) přinesla do státní kasy rychlé peníze, z dlouhodobého hlediska není něco takového podle ministerského předsedy výhodné.

Foto: Profimedia.cz

Thajsko stále platí za jednu z nejoblíbenějších destinací v jihovýchodní Asii.

Článek

Návrh na zavedení poplatku padl v zemi už loni v únoru a stála za ním minulá vláda. Krok však kritizovali zástupci soukromého sektoru.

Současný premiér proto ubezpečil, že se daň nechystá, protože by z dlouhodobého hlediska nebyla výhodná. Mnohem lukrativnější je podle Thavisina vpustit do Thajska více turistů, kteří budou své úspory utrácet při nákupech či nejrůznějších aktivitách. Informuje o tom server National Thailand.

Thajsko na indexu turistického rozvoje Světového ekonomického fóra spadlo ze šesté pozice, kterou mělo v roce 2019, na 47. „Naše vláda cílí na rozvoj každého aspektu. A měli bychom respektovat i tu minulou, protože všechny vlády se shodnou na tom, že cestovní ruch je pro nás vlajkovou lodí a generuje pro zemi množství peněz,“ komentoval Thavisin propad na indexu a dodal, že nemíní nikoho obviňovat.

„Podle různých anket je mnoho měst a ostrovů v Thajsku destinacemi světové úrovně. Měli bychom se soustředit na hlasy rozumu, které nás povedou k dalšímu rozvoji,“ uvedl premiér.

Dva zástupci v prestižních cenách

Thajsko letos bodovalo mimo jiné v cenách Travellers’ Choice portálu TripAdvisor, kde v žebříčku nejlepších destinací světa získalo hned dva zástupce. Bangkok se umístil na 15. příčce a ostrov Phúket na 19. Zemi se daří držet si pověst ideální destinace pro baťůžkáře, které láká na mix památek a plážové aktivity podél malebného pobřeží.

Krajina hor a oblaků. Překrásný ostrov pojí s Českem vřelé vztahy

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám