Hlavní obsah

Turisté zničili slavné geotermální jezero. Kvůli naházeným mincím změnilo barvu

Geotermální jezírko Morning Glory patří k nejznámějším lákadlům amerického národního parku Yellowstone. Podle místních historiků i bývalých zaměstnanců ho však zničili turisté, kteří do něj v průběhu let naházeli tisícovky mincí. Kdysi pronikavě modrá voda tak nezvratně změnila barvu – u dna je zelená a po okrajích žlutá.

Foto: Profimedia.cz

Jezírko Morning Glory dostalo jméno po stejnojmenné květině.

Článek

„Našli jsme tam tuny mincí, pravděpodobně jich jsou tisícovky,“ uvedl bývalý yellowstonský ranger Jeff Henry. Kromě toho turisté do jezírka odhodili také odpadky nebo kamení. „Hlavní cesta v parku vede přímo k Morning Glory, což by vysvětlovalo, že jsme na dně nalezli kovové části, které vypadají jako součástky od aut,“ doplnil Henry.

Jak nadbytečných předmětů v jezírku přibývalo, začala voda měnit barvu. Na tom se ale podílela i teplota. „Vroucí jezírka jsou většinou jasně modrá, zatímco chladnější mohou být barevnější kvůli bakteriím, které se tam šíří,“ cituje server Independent vědeckého šéfa yellowstonské observatoře Mika Polanda. „V Morning Glory se voda ochladila, protože dovnitř lidé naházeli předměty, vřídlo se tak na chvíli zablokovalo a teplota klesla,“ vysvětlil.

Situace bývala horší

Historička národního parku Alica Murphyová uvádí, že tradice házení předmětů do geotermálních jezírek sahá do roku 1872, kdy se Yellowstone poprvé otevřel. Návštěvníci doufali, že jim takové konání přinese štěstí. „Lidé nerozuměli tomu, jak fungují gejzíry. Mysleli si, že když dovnitř něco hodí, spustí erupci,“ konstatuje Murphyová.

Dodává, že házení mincí do fontán či studní je samozřejmě tradice sahající do dávné historie. „Je to takový zvláštní instinkt, který člověka nutí něco vhodit do vody,“ míní.

Bývalý ranger Henry nicméně tvrdí, že situace byla mnohem horší na začátku jeho desetiletí trvající kariéry. „Dna lépe přístupných pramenů bývala doslova vydlážděná mincemi, teď jde spíš o vzácnost,“ tvrdí.

Jezírko Morning Glory dostalo v 80. letech 19. století jméno po stejnojmenné květině, v češtině se jí říká povijnice purpurová. Správa parku, která na dopady vandalismu upozorňuje na přilehlé ceduli, v nadsázce uvádí, že by se měl název jezírka změnit na Faded Glory, což lze přeložit jako zašlá sláva.

Náprava křivdy. Americké hoře se vrátí původní domorodé jméno

Cestování

Zákazy ani postupná demontáž nezabírají. Nejkontroverznější atrakce Havaje dál táhne

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám