Hlavní obsah

Turisté tam jezdili pozorovat lední medvědy. S tím je kvůli oteplování konec

Odlehlé kanadské městečko Churchill proslulo jako světové hlavní centrum pro pozorování ledních medvědů. S oteplováním, ubývajícím ledem i posunem půdy však zvířat ubývá a místní komunita tak musí hledat nové způsoby, jak přilákat turisty. Etablovat se chce jako vhodné místo pro pozorování běluh, polární záře či ptáků, lákadlem jsou také výlety se psím spřežením.

Foto: Profimedia.cz

Ledních medvědů kolem Churchillu ubývá.

Článek

Městečko Churchill stojí na březích Hudsonského zálivu. Peníze a práci tu dříve přinášela vojenská a vědecká základna, po uzavření musela místní komunita najít novou formu výdělků. To se podařilo díky turismu a ledním medvědům. Těch ale nyní kvůli teplejšímu počasí ubývá, uvádí server EuroNews.

Churchill přitom proslul jako světové hlavní město ledních medvědů, kteří se sem po uzavření základen začali díky klidnějšímu prostředí stahovat. Toho místní komunita využila, s proměňujícím se klimatem už ale na tento benefit spoléhat nemůže. A až bude mít s ledními medvědy utrum, chce být připravená.

Odlehlé kanadské městečko v provincii Manitoba láká návštěvníky na pozorování běluh, mořských savců žijících v arktických a subarktických mořích. Lákadlem má být také kochání se polární září nebo výlety se psím spřežením.

Foto: Profimedia.cz

Městečko se nachází v provincii Manitoba.

„Časem období polárních medvědů pomine. Víme to, je to pouze otázka času, a tak se chceme adaptovat na změnu,“ uvedl starosta Mike Spence. „Nemůžete to v sobě dusit, to vám nijak nepomůže,“ dodává Spence s tím, že se město už mnohokrát adaptovalo na nové podmínky – po zavření základen i poté, co se musela kvůli tristnímu stavu kolejí dočasně zavřít železnice vedoucí do města.

Adaptovat se

Šéfka organizace Resilient Cities Network Lauren Sorkinová má za to, že každé město by mělo mít záložní plán a mělo by se umět adaptovat na klimatické změny. „Churchill je skvělým příkladem města, které plánuje dopředu, aby ochránilo komunitu, životní prostředí i biodiverzitu,“ míní.

Pro turisty začínají být tahákem i příběhy místních lidí, kteří přežívají ve velmi odříznutém a nehostinném prostředí. „Musíte zkrátka najít svůj způsob, jak se na klimatickou změnu adaptovat a pracovat s ní,“ zkonstatoval Spence.

Město na konci světa zaplavují turisté. Úřady chystají omezení

Cestování

Výběr článků

Načítám