Hlavní obsah

Turisté se konečně dočkají. Horská chata na Čerchově nabídne ubytování i restauraci

Čerchov

Na Čerchově, což je nejvyšší hora Českého lesa, odstartovala rekonstrukce bývalé vojenské roty. Stane se z ní horská chata s ubytováním i restaurací. Projekt vyjde na zhruba 20 milionů korun.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Z bývalé roty na Čerchově se stane horská chata.

Článek

Stavební firma s pracemi začala před čtrnácti dny. „Dělníci nejdřív sejmuli azbestobetonové desky, kterými byl objekt obložený. Teď uvnitř bourají, některé příčky už zmizely,“ nastínil Stanislav Antoš (KDU-ČSL), starosta Domažlic, které jsou majitelem budovy a zároveň investorem akce.

Antoš doplnil, že desky nechala firma ekologicky zlikvidovat, hromady suti průběžně odváží. Na Čerchov totiž turisté mohou bez omezení. „Někdejší rota je oplocená, takže přímo k ní se nikdo nedostane,“ uvedl Antoš.

Tisíce lidí ročně

Vrchol Českého lesa je oblíbeným turistickým cílem. „Jenom k nám na Kurzovu rozhlednu přijde ročně zhruba deset tisíc lidí, takže celkový počet návštěvníků bude vyšší,“ sdělila před časem nájemnice prostor Martina Jenčová.

Objevte Tajemství vrcholů Českého lesa, pohoří nabízí mnoho mysterií

Vaše zprávy

Dosud tady chybělo ubytování, což se konečně změní. Starosta však upozornil, že nepůjde o horský hotel, ale spíš turistickou ubytovnu. Nocleh tak budou využívat třeba školní výpravy, případně sportovní nebo jiné oddíly. „Kapacita je dvacet dva lidí,“ vypočítal.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Chata nabídne ubytování i restauraci.

Restaurace pojme 60 strávníků uvnitř, podobný počet na venkovní terase. Antoš připomněl, že na Čerchov je omezený vjezd automobilů. „Počítáme tedy se zázemím spíše pro pěší návštěvníky,“ doplnil.

Hotovo příští rok

Vedoucí domažlického odboru správy majetku Martin Janovec vyčíslil, že náklady vyjdou na 19,4 milionu korun. Další peníze půjdou na vybavení. Zastupitelé na investici vyčlenili z rozpočtu 24 milionů korun. „Hotovo musí být příští rok. Ve druhé polovině sezony otevřeme,“ řekl starosta s tím, že provozovat chatu město nakonec nebude. Radnice vybere nájemce.

V minulosti se právě o tomto projektu politici dohadovali. Bývalá koalice ve složení ANO, ODS, piráti a sdružení Domažlice pro všechny záměr zastavila. Loni se ale do vedení dostali lidovci, zástupci Sdružení pro město Domažlice, opět piráti a někteří z hnutí ANO, takže se práce znovu rozjely.

V Horním Slavkově vybudují nové muzeum, které se zaměří na hornictví

Cestování

Konec dohadů. Horská chata na vrcholu Českého lesa bude

Domácí

Výběr článků

Načítám