Hlavní obsah

Turisté se budou moci mimořádně projít po Ministerské trase Amatérské jeskyně

Ostrov u Macochy

O prvních třech víkendech v říjnu ochranáři se speleology mimořádně zpřístupní veřejnosti takzvanou Ministerskou trasu Amatérské jeskyně v Moravském krasu na Blanensku. Jeskyně je se svými 45 kilometry nejdelším přírodním systémem chodeb ve střední Evropě. Akce se koná k 55. výročí objevení jeskyně. Vstup je zdarma, volná místa se rychle plní.

Foto: Foto archiv Tomáš Hebelka

Amatérská jeskyně bývá otevřena jen zcela mimořádně.

Článek

Ministerskou trasou provázejí speleologové veřejnost jen zcela ojediněle. Další podobnou akci uspořádají až v roce 2026 k 70. výročí od vzniku chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Ten je se svými 1130 jeskyněmi nejstarší chráněnou přírodní lokalitou na Moravě.

Vstup do podzemí je nutné si již teď zamluvit na webu. „První místa byla zabraná minutu po otevření rezervačního systému,“ uvedl Antonín Tůma ze správy krasu.

Foto: Antonín Tůma

Amatérská jeskyně bude krátce zpřístupněna turistům.

Ministerskou trasou vodí speleologové ministry životního prostředí při jejich návštěvách v krasu, když jim chtějí ukázat, jak vypadají prostory, v nichž bádají. Právě díky tomu získala svůj netradiční název. Jde o kilometrovou procházku v podzemí, při níž je nutné projít přes několik kaluží, na trase je krápníková výzdoba a konečnou tvoří mohutný Absolónův dóm.

Turisté nesmějí do jeskyně Jáchymka v Moravském krasu. Mohli by vyrušit vzácné sokoly

Cestování

Hra na speleology

Procházku sice zvládnou i malé děti, není však vhodná pro nemocné a lidi ve špatné fyzické kondici. Příchozí musí mít vlastní helmu (stačí cyklistická), svítilnu, doporučuje se pevná obuv. V podzemí je sedm stupňů Celsia, takže jsou vhodné dlouhé kalhoty a bunda. Vstup je jen v malých skupinkách po deseti lidech.

Foto: Archiv ZO ČSS 6-25 Pustý žleb

I propast Macocha je součástí jeskynního systému Amatérská jeskyně.

Amatérská jeskyně je členitý podzemní systém v Moravském krasu, jehož součástí jsou také hojně vyhledávané Punkevní jeskyně, v nichž se turisté plaví na člunech, a to i se dnem propasti Macochy. V krasu je pět veřejnosti zpřístupněných jeskyní. Punkevky přivítají ročně přes 200 tisíc turistů.

Na Islandu se zřítila ledová jeskyně

Evropa

Výběr článků

Načítám