Hlavní obsah

Turisté riskují životy na Bílém mostě ve Špindlerově Mlýně. Město chystá zátarasy

Špindlerův mlýn

Ikonický Bílý most ve Špindlerově Mlýně si turisté stále častěji pletou s opičí dráhou. Dospělí i děti v koruně stoleté mostovky nebezpečně balancují skoro osm metrů vysoko nad kamenitým korytem Labe. Stačí přitom málo a je zaděláno na neštěstí.

Foto: Město Špindlerův Mlýn

Ikonický Bílý most ve Špindlerově Mlýně

Článek

Přístup na oblouky mostu dříve spolehlivě znesnadňovaly vysoké květináče. Květiny ale nikdo nezaléval a truhlíky s uvadlou vegetací se staly spíše ostudou města. Proto za čas zmizely, čímž se nebezpečná cesta na mostní oblouky dokořán otevřela vyhledávané adrenalinové zábavě.

„Možná metr vysoké truhlíky, jež zasahovaly do mostních oblouků, představovaly vcelku spolehlivou ochranu před průnikem do koruny mostu. Bylo to jednoduché a účinné řešení, jež okolí mostu navíc zkrášlovalo,“ vzpomíná bývalý starosta Špindlerova Mlýna Jan Konopka. Děti se přes bariéru květináčů tehdy nedostaly a problém měli i mnozí dospělí, kteří to většinou nakonec vzdali.

Jeden malebný vodopád za druhým? V českém údolí je může během chvilky spatřit úplně každý

Tipy na výlety

Volný přístup láká

Dnes volně přístupné oblouky mostu přímo vybízejí ke kaskadérským kouskům. Výjimkou nejsou ani rodiče, kteří podněcují své ratolesti ke zkoušce odvahy, nebo přejezdy zhruba půl metru širokých oblouků na elektrické koloběžce. Kluzké mostní oblouky, jež nedávno prošly novým bílým nátěrem, tak už zhnědly šlápotami.

„Zbytečná práce. Zázrakem ještě nedošlo k vážnému úrazu nebo nedej bůh ke smrti, což by po pádu do labského koryta plného kamenů nebyl žádný problém. I když se traduje, že jednou se tady prý už kdosi takto zabil. Ale to už je opravdu hodně dávno,“ říká jeden z obyvatelů krkonošského střediska.

Špindlerovští strážníci marně odrazují turisty od nebezpečné zábavy, která se pomalu stala místní vyhledávanou atrakcí. Nezřídka v noci, kdy se mnozí lidé vracejí v podroušeném stavu z restaurací.

Chybí kamery i cedule

Památkově chráněný most v centru Špindlerova Mlýna není v zorném poli zdejšího kamerového systému. „Nemáme v podstatě ani reálnou šanci průnik na mostní oblouky pokutovat. Zvlášť u zahraničních hostů by to byla potíž. Kolem mostu nejsou cedule, že se na oblouky nesmí, a ani žádná vyhláška to vysloveně nezakazuje. Abychom tomu učinili přítrž, museli bychom tam hlídkovat čtyřiadvacet hodin denně a lidi z mostních oblouků vyhánět,“ tvrdí špindlerovský strážník Miloš Zeman.

Abychom tomu učinili přítrž, museli bychom tam hlídkovat čtyřiadvacet hodin denně.
strážník Miloš Zeman

Východisko z bezvýchodné situace vidí radnice v generální opravě Bílého mostu. Ta je plánovaná na příští rok a má stát dvanáct milionů korun. Souběžně s opravou mají na mostě z roku 1911 opět vyrůst zábrany, jež by znemožňovaly průnik na oblouky. Zátarasy ale musejí být architektonicky přijatelné pro nejnavštěvovanější horské středisko Česka. Nikoliv tedy pletence z žiletkového drátu doplněné výstražnými cedulemi jako u střežených vojenských objektů.

„Opět uvažujeme o dřevěných květinových truhlících, které se dobře osvědčily v nedávné minulosti. Měly by sloužit nejen jako zátaras, nýbrž i jako vhodná dekorace. Konečné řešení vzejde po konzultaci s architektem,“ míní starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura.

Nejkrásnější i nejvyšší. Český vodopád, který musí alespoň jednou v životě spatřit každý

Tipy na výlety

Špindlerův Mlýn propojí s polským Podgórzynem Mlynářova stezka

Cestování
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám