Článek
Junko Šinbová byla na výletě v asijském městském státě s dalšími třemi lidmi. V restauraci Seafood Paradise se zastavili, aby ochutnali chilli kraba, který je vyhlášenou singapurskou pochoutkou. Personál měl hostům nabídnout pokrm z kraba kamčatského, jenž byl naceněn na zhruba 450 korun za 100 gramů. Turisté však tvrdí, že neměli vůbec ponětí, že jim v restauraci připraví korýše úplně celého – mysleli, že dostanou jen část.
Když jim proto na stole přistál celkový účet na 1322 dolarů (22 tisíc), z nějž podstatnou část tvořilo právě krabí jídlo, turisty to nepříjemně zaskočilo, píše server Independent. „Všichni jsme oněměli, když jsme zjistili, že večeře pro čtyři dospělé stojí tolik,“ uvedla Šinbová. „Nikdo nás neinformoval o tom, že celého kraba uvaří jen pro nás, protože jiné restaurace ho servírují po částech. Nebyli jsme ani schopní vše sníst,“ postěžovala si návštěvnice.
Ta kvůli vysokému účtu zavolala policii, která se začala stížností zabývat. Restaurace poté nabídla hostům slevu zhruba 107 dolarů (kolem 1800 korun) jako gesto dobré vůle. Šinbová přesto o celé záležitosti informovala i singapurskou turistickou centrálu.
Měli se s ním i fotit
Společnost Paradise Group, která restauraci Seafood Paradise provozuje, se brání a tvrdí, že o žádný podvod či mystifikaci klientů nešlo. „Jsme hluboce znepokojeni nepřesnými nařčeními, která evidentně útočí na naši pověst,“ okomentovala firma s tím, že personál zákaznici na cenu pokrmu dvakrát upozornil, dokonce kraba přinesl před přípravou ke stolu.
Záběry z bezpečnostních kamer verzi podniku podle Independentu potvrzují. Hosté si živého kraba u stolu fotili. Ze zveřejněných informací není jasné, jak celá záležitost dopadla a zda hosté zaplatili plnou cenu, či nikoliv.
Chilli krab je pochoutkou nejen v Singapuru, ale také v Malajsii. Jedná se o smaženého korýše ve sladko-pikantní omáčce. Místní turistická centrála o pokrmu na svých stránkách píše, že jde o hvězdu mezi krabími jídly. Recept vymyslel v 50. letech manželský pár provozující stánek s rychlým občerstvením, když muž požádal svou ženu, aby zkusila kraba připravit jinak než v páře. Jídlo se záhy stalo natolik populárním, že si pár mohl otevřít plnohodnotnou restauraci.