Hlavní obsah

Turista se procházel bos v rozžhaveném Údolí smrti. Vyvázl s popáleninami

Popáleniny třetího stupně utržil turista, který se během víkendu za nepříliš jasných okolností procházel bos v americkém Údolí smrti. Národní park v Kalifornii patří k nejsušším a nejteplejším místům na planetě, a tak návštěvník z Belgie záhy putoval se zraněními do nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Badwater Basin je nejníže položeným místem Severní Ameriky. Teploty vzduchu tu dosahují i 50 stupňů Celsia.

Článek

Teplota vzduchu v Údolí smrti dosahovala o víkendu 50 stupňů Celsia, vyprahlá země byla rozpálená ještě víc. Server Independent s odkazem na rangery parku uvádí, že 42letý turista z Belgie během sobotní vycházky zřejmě v dunách ztratil žabky anebo se mu poškodily. Kvůli jazykové bariéře nebyli zaměstnanci ihned schopni určit, k čemu přesně došlo.

Muž byl však nucen jít po rozpálených písečných dunách naboso, kvůli čemuž zakrátko utržil popáleniny. Turistova rodina poprosila další návštěvníky o pomoc, společně ho donesli na parkoviště. Rangeři Belgičana následně převezli na vyvýšené místo, kde ho nabral vrtulník. Ten muže dopravil do nemocnice v Las Vegas.

Chtěl se v národním parku vyhnout sklípkanovi, způsobil dopravní nehodu

Cestování

V tamním zdravotnickém centru provozují speciální oddělení pro kontaktní popáleniny, které během léta vyhledává zvýšené množství lidí s podobnými zraněními, jaká utrpěl belgický turista. Independent poznamenává, že rizikem pro lidi nejsou pouze rozpálené duny, ale i město a horký asfalt. Jihozápad USA navíc aktuálně zažívá vlny veder.

Po desáté dopolední ani krok

Údolí smrti patří k nejextrémnějším místům na planetě. Solná pánev Badwater Basin je nejníže položeným bodem Severní Ameriky, nachází se 86 metrů pod hladinou moře. Cedule návštěvníky varují, že by se tu kvůli vysokým teplotám neměli procházet po desáté hodině dopoledne.

Rangeři turisty také vyzývají, aby se po krátké procházce schovali do klimatizovaného vozu, pili hodně tekutin a zobali slané dobroty. Vhodná je také pokrývka hlavy a používání krému s vysokým ochranným faktorem.

Část Yellowstonu zůstane po masivním geotermálním výbuchu uzavřena do konce sezony

Cestování
Související témata:
Údolí smrti (Death Valley)

Výběr článků

Načítám