Hlavní obsah

Troufli byste si? Kámen lásky je zaklíněný nad tisícimetrovou propastí

Norsko je krásnou přírodou a fascinujícími skalními útvary přímo proslulé. O známém Trolím jazyku a skalní Kazatelně už jste nepochybně slyšeli. Ale co Kámen lásky? Přezdívka balvanu s názvem Kjeragbolten evokuje romantiku, jedná se přitom o pořádný adrenalin, na který po náročném výstupu ne každý sebere odvahu. Kámen je totiž zaklíněný nad propastí. Odvážili byste se udělat krok nad hlubinu?

Foto: Profimedia.cz

Kámen lásky vábí nejen zamilované.

Článek

Kjeragbolten návštěvníci najdou na hoře Kjerag v Lysefjordu. Světlý fjord získal své jméno od žulových skal, jež jej obklopují, celá oblast proto vyniká nevšední krásou. V nejvyšším bodě hora měří 1100 metrů, návštěvníky ale nejvíce láká vyhlídková plošina s balvanem, který je zaklíněný nad 984 metrů hlubokou propastí.

Oválný kámen je ledovcovým nánosem o objemu asi 5 metrů krychlových a má se za to, že uvízl mezi dvěma skalami během poslední doby ledové. Jedná se o oblíbené místo k pořizování fotografií, a to zejména mezi zamilovanými dvojicemi.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na půvabný Lysefjord z vyhlídkové plošiny

Láká ale i jednotlivce a především milovníky extrémního sportu base jumping. Tato kombinace horolezectví a skydivingu už k balvanu přilákala desítky tisíc nadšenců, kteří se z něj doslova vrhli do propasti.

KVÍZ: Jak dobře znáte Norsko?

Cestování

Túra na náhorní plošinu, kde se vyjma nádherného výhledu na fjord nachází i okřídlený balvan, je turistům, kteří nejsou sportovními profesionály, doporučována od června do září. Právě teď je tak ideální doba na výstup. Nezbytná je kvalitní obuv a alespoň základní fyzička, nejedná se tak o vhodný výlet pro malé děti.

Cesta tam a zpět z ideálního výchozího bodu Øygardstølen, kam se dá dostat lodí nebo autem, trvá zhruba šest hodin a na bezmála desetikilometrové túře je třeba zvládnout převýšení 460 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Kámen lásky je dalším z nevšedních skalních útvarů, jimiž je Norsko proslulé.

Odměnou za výstup jsou návštěvníkům dechberoucí výhledy a možnost sestoupit na kámen, kterou ale nakonec ne každý využije. Okolo balvanu nejsou žádné jisticí prvky a nevyrazíte-li ve vskutku brzkých ranních hodinách, na fotografii tam obvykle čeká větší množství návštěvníků, což může být pro někoho až příliš velká výzva.

Máte-li ale vedle sebe tu správnou osobu, která vám podá ruku, každý krok do neznáma je hned o něco jednodušší.

Bergen: Červený koberec do světa fjordů

Cestování

Výběr článků

Načítám