Hlavní obsah

Tričko s Escobarem může přijít turisty v Kolumbii draho

V každé zemi najdete typické suvenýry, které turisty lákají nejvíce. Na Kubě jsou to trička s Che Guevarou a v Kolumbii zase s Escobarem. Kolumbijská vláda chce však nyní adoraci drogového barona, který má na svědomí smrt tisíců lidí, zapovědět. Kongres podal návrh zákona, který by suvenýry s escobarovskou tematikou zakázal jak prodávat, tak nosit. Pod hrozbou vysokých pokut.

Foto: Profimedia.cz

Zboží s Eccobarem je u turistů v Kolumbii oblíbené. Pokud zákon projde, hrozí za jeho prodej i nošení pokuty.

Článek

Snad každá země je něčím proslulá, a přestože se Kolumbie dlouhodobě snaží zbavit své nálepky ráje neřestí všeho druhu, kokain a lehké děvy tam turistům často nabízejí hned po příletu. Ještě více však kolumbijskou vládu aktuálně znepokojuje adorace narkobarona Pabla Escobara a dalších jemu podobných. O návrhu zákona, jenž v Kolumbii budí velké vášně, informoval server Independent.

Za tričko s Escobarem pokuta?

Podle něj by prodejci, kteří nabízejí zboží s escobarovskou tematikou či dalšími odsouzenými zločinci, mohli být pokutováni částku až 170 dolarů (3 933 korun). Pokuty by měly být udělovány i všem lidem, kteří nosí trička, čepice a další kusy oděvů, jež Escobara a další odsouzené delikventy velebí.

„Tyto předměty opětovně viktimizují lidi, kteří se stali oběťmi vrahů. Musíme chránit právo obětí na zotavení… A najít pro naši zemi jiné symboly,“ uvedl Cristian Avendaño, jenž vypracoval návrh zákona o jejich zákazu.

Hlavní atrakci Panamy si muži užívají výrazně více než ženy

Cestování

Téma se v zemi těší velké pozornosti, protože je Kolumbijci hojně komerčně využíváno. Někteří turisté ze Severní Ameriky, Evropy, ale i Latinské Ameriky jsou nejslavnějším drogovým bossem vyloženě fascinováni, čemuž notně pomohla populární série Netflixu Narcos.

Pablo Escobar nařídil v 80. a počátkem 90. let vraždy zhruba 4000 lidí, založil mocný Medellínský kartel a vydělal na něm jmění, které z něj udělalo jednoho z nejbohatších lidí na světě. Zastřelen byl roku 1993 policií na jedné z medellínských střech.

Turisté narkobarona chtějí

Podle prodejců suvenýrů v historické čtvrti Bogoty La Candelaria zákon omezuje svobodu slova. „Myslím, že je to hloupý zákon. Pro hodně lidí je to způsob obživy. Není to trend, se kterým bych přišel. Mexičané, Kostaričané i Američané po mně pořád chtějí zboží s Escobarem,“ uvedl s tím, že bude-li zákon schválen, bude jej dodržovat, aby se vyhnul problémům s policií. Dodal ale, že členové kongresu by se spíš měli zaměřit na snižování kriminality ve městě a jeho nechat pracovat.

Žena, která si přála být uvedena pouze jako Lorena, řekla, že jako pouliční prodejkyně se snaží nabízet to, co je nejoblíbenější: „Každý jsme jiný, a pokud mají někteří lidé rádi vraha nebo obchodníka s drogami, je to jejich volba.“

Navrhovatel zákona vyzve kolumbijskou vládu, aby zjistila, kolik lidí se v zemi živí prodejem tohoto zboží a jakou cenu má trh s ním. Pokud projde, bude následovat přechodné období, kdy by vládní úředníci spolupracovali s prodejci suvenýrů na hledání nových způsobů, jak propagovat Kolumbii.

Gigantický nacistický jeřáb skončí už brzy ve šrotu

Cestování

Čech prošel pěšky jednu z nejrizikovějších zemí světa. Ani přes výhrůžky smrtí nelituje

Cestování

Výběr článků

Načítám