Hlavní obsah

Třicet let od Princezny ze mlejna. Nadšenec porovnal, jak se filmové lokace změnily

Jižní Čechy

Před třiceti lety měla premiéru pohádka Princezna ze mlejna. Zdeněk Troška ji natáčel hlavně na Strakonicku v jižních Čechách. Richard Brož se vydal po stopách filmařů a zmapoval, jak místa vypadají dnes.

Jak vypadají dnes místa, kde se natáčela Princezna ze mlejna?Video: We love Šumava

Článek

Srovnávací video vzbudilo na sociálních sítích velký ohlas. „Na Facebooku a Instagramu ho zatím vidělo více než milion a půl lidí,“ vypočítal Brož. „Dokonce ho sdílela Eliška, tedy herečka Andrea Černá, což nás opravdu potěšilo,“ doplnil.

Příběh o mládenci Jindřichovi, který se vydá vysvobodit zakletou princeznu, patří k jeho neoblíbenějším pohádkám. „Chtěl jsem zjistit, jak se lokace za ta léta změnila,“ vysvětlil zakladatel projektu We love Šumava.

Práce to ale nebyla úplně jednoduchá. Informace hledal na internetu i ve starších rozhovorech s režisérem. „Vytipoval jsem si zhruba šestnáct míst,“ řekl. Některá se však obtížně hledala. „Nejtěžší to asi bylo v Blatné, kde jsem docela dlouho hledal alej, kudy projížděl knížepán. Najít přesně ty samé stromy po třiceti letech mi dalo celkem zabrat,“ přiznal Brož.

Záběry sice udělal napoprvé, ale zpětně s nimi nebyl spokojený. „Nejdřív jsem vyrazil se ženou, abychom si všechno prohlédli a udělali si hezký výlet. Když jsem ale navrhl, že pojedeme znovu, řekla mi, že jsem blázen,“ smál se nadšenec.

Foto: We love Šumava

Mlýn, jehož kulisy vznikly pouze kvůli natáčení.

Chtěl však, aby byl výsledek co nejlepší. „Videa jsem natáčel na telefon, kde jsem měl staženou pohádku, a přímo na místech porovnával, jestli všechno sedí. Někdy jsem se vracel i třikrát,“ zmínil Brož.

Po mlýně nezbylo nic

Během tvorby ho třeba překvapilo, že mlýn u Lhotovského rybníka nedaleko Bavorova, kde bydlela Eliška s otcem, vůbec nikdy nestál. „Byly to kulisy ze sádrokartonu a dřeva. Dokonce jel tehdy kolem nějaký pán a divil se, že za čtyřicet let si mlýna nikdy nevšiml. Tak byla kopie autentická,“ poznamenal Brož. Dodal, že než Troška začal točit druhý díl, zvedla se voda a kulisy se rozmočily, takže bylo potřeba vše udělat znovu. Když natáčení skončilo, po mlýně nezbylo ani památky.

Oproti tomu malebná vesnická stavení na návsi v Nahořanech, odkud vychází Jindřich do světa, se ani po letech vůbec nezměnila. Stejně je tomu s kostelem svatého Jana Křtitele v Radomyšli, kde měli snoubenci svatbu.

Z dřevěné chýše nedaleko zříceniny hradu Helfenburk, v níž žila čarodějnice, už zůstalo jenom torzo. „Chatrč tam docela dlouho stála, ale pak ji nějací kluci zničili. Nicméně pořád je to místo poznat,“ uvedl.

Foto: We love Šumava

Lhotovský rybník nedaleko jihočeského Bavorova

Na přípravě tříminutového videa strávil zhruba tři týdny. „Rád bych, aby se dostalo i ke Zdeňku Troškovi,“ přál si. Nejde o první počin, do něhož se pustil. Díky projektu We love Šumava ukazuje lidem na sociálních sítích krásy Šumavy, v minulosti už porovnal lokace, kde se točily třeba filmy Anděl Páně nebo Pod jezevčí skálou. „Princezna ze mlejna vznikala v nedalekých jižních Čechách, kam jsem se rád podíval. Vždyť je to kousek od Šumavy,“ podotkl.

Zanedlouho se pustí do přípravy dalšího srovnávacího videa, tentokrát to budou Tři oříšky pro Popelku. „Lidé si o ně řekli. Určitě pojedu do Švihova a také na Javornou,“ nastínil. Nicméně uveřejní ho zřejmě až před vánočními svátky.

Romantická ruina utopená v lesích. Návštěvu Opičího hradu si musí turisté zasloužit

Tipy na výlety

Natáčecí místa známých českých pohádek: kde se točily a kam se podíváte i dnes

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám