Hlavní obsah

Tři a půl roku trvající plavba kolem světa započala. Porodním obtížím navzdory

Původně měla vyplout už před čtyřmi měsíci. Po několika odkladech a nabalujících se komplikacích nakonec loď Odyssey společnosti Villa Vie vyrazila na svou tři a půl roku dlouhou pouť poslední zářijový den. Mnozí frustrovaní pasažéři, kteří v Belfastu na zahájení cesty čekali, tak konečně prožívají zasloužené životní dobrodružství. Zastaví se během něj na všech obydlených kontinentech.

Foto: Profimedia.cz

Pasažéři navštíví takřka 150 zemí (ilustrační foto).

Článek

Na svou dlouhou cestu vyrazila loď krátce před úterní půlnocí. „Jsme natěšení a ulevilo se nám,“ řekla serveru CNN jedna z pasažérek Lanette Canenová. „Podařilo se. Všichni se tu usmívají,“ okomentovala situaci na palubě.

Mnoha cestujícím spadl kámen ze srdce, plavba se totiž několikrát odsouvala a řada lidí tak poslední čtyři měsíce trčela v severoirském Belfastu a čekala na vyplutí. „Je to úžasné,“ okomentoval zahájení plavby šéf společnosti Villa Vie Mike Petterson. „Za posledního půl roku jsem zestárnul tak o 15 let. Mám pocit, jako bych právě porodil,“ doplnil.

Nevyjde levně

K pozdějšímu vyplutí lodi došlo podle Pettersona i kvůli papírování, které trvalo déle, než je obvyklé. Loď musela získat pro plavbu náležitá povolení, což se ukázalo jako problematické vzhledem k jejímu stáří. Plovoucí kolos z roku 1993 ale podle šéfa společnosti nakonec dostál všem standardům zbrusu nových výletních lodí.

Na zpožděnou výletní loď čekali tak dlouho, až se zamilovali. Vezmou se na její palubě

Cestování

Během září plavidlo podstoupilo poslední zátěžové testy na moři a čekalo na finální povolení pro vyplutí. To obdrželo před několika dny.

Právě tyto komplikace zapříčinily, že musela řada pasažérů vyčkávat v Belfastu. Frustrace lidí postupně narůstala, jak potvrzuje Canenová. Ta se svým partnerem předtím žila na Havaji a za kajutu na lodi, kterou budou vlastnit, dokud bude plavidlo funkční, zaplatili 100 tisíc dolarů (2,26 milionu korun). Vyjma toho musejí cestující platit ještě měsíční poplatky za pobyt na palubě. Jejich výše se liší podle typu kajuty a dalších faktorů, píše CNN. Rozhodně však nejde o levnou záležitost.

Antarktida nebude

Plavba slibuje pasažérům návštěvu 147 zemí a celkem 425 zastávek. Podle itineráře na stránkách společnosti zamíří loď nejprve do Norska a na Island, poté popluje zpět k pobřeží kontinentální Evropy a na jih do Španělska, následně kolem Madeiry a Azorů do Karibiku. Z Jižní Ameriky jsou na programu třeba Peru nebo Chile, dále nebudou chybět zastávky na Havaji, Aljašce či v Japonsku.

Ze světadílů chybí v itineráři pouze Antarktida, program slibuje spíše destinace s přívětivým teplým klimatem. A to zejména ve zmiňovaném Karibiku anebo v Pacifiku.

Čech projel Afriku na ikonické tříkolce. Měli ho za blázna a skončil i ve vězení

Cestování

Výběr článků

Načítám