Hlavní obsah

Třetí nejdelší jeskyně světa se „prodloužila“

Čínská jeskyně Šuang-che je vedena jako třetí nejdelší na světě už od letošního května, kdy vědci naměřili její délku na 400,7 kilometru. Po posledních zkoumáních ale opět o něco „narostla“. Byly také objeveny četné fosilie živočichů.

Šuang-che je třetí nejdelší jeskyní na světě.Video: Reuters

Článek

Šuang-che je nejen třetí nejdelší jeskyní světa, ale také tou vůbec nejdelší asijskou. Nachází se poblíž čínského města Wen-čchüan v provincii Kuej-čou.

V jeskyni dosud byly objeveny nejméně tři řeky a značné množství vodopádů. Z hlediska fauny je obydlena rozličným hmyzem, pavouky, žábami, mloky, netopýry a rybami.

Od roku 1987 jeskyni prozkoumaly na dvě desítky expedic z různých zemí. Při té poslední byla oficiální délka jeskyně „prodloužena“ na 409,9 kilometru. Hloubka pak byla naměřena do 912 metrů, jak podle serveru CGTN tým vědců uvedl na konferenci 26. září.

Ledová jeskyně na Slovensku je téměř bez ledu

Cestování

Vědci při výzkumech objevili též čtyři desítky fosilií pandy velké. Nejstarší nálezy jsou datovány až 100 000 let do minulosti, nejmladší pak „pouze“ několik set let.

Nejdelší z nejdelších

Vůbec nejdelší jeskyní světa je Mamutí jeskyně ve stejnojmenném národním parku ve státě Kentucky v USA. Její prozkoumaná délka je v současnosti 685,6 km. Nemusí se ale jednat o konečné číslo, protože je stále v hledáčku odborníků.

Na druhém místě je mexická Sistema Ox Bel Ha se známou délkou 435,8, která je zároveň nejdelším podvodním jeskynním systémem na světě.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety
Související témata:
Jün-kang

Výběr článků

Načítám