Hlavní obsah

Toaletní skvost viktoriánské doby je přístupný jen mužům

Návštěva veřejných toalet většinou nepatří k zážitkům, na něž by se turisté zvlášť těšili. Ne tak na skotském ostrově Bute, kde jsou viktoriánské toalety skvěle hodnocenou historickou památkou a mnozí do tohoto kouta Velké Británie podnikají cestu jen proto, aby je spatřili. A často i použili. Ženy ale mají tak trochu smůlu.

Foto: Profimedia.cz

Viktoriánské toalety ve Skotsku jsou vyhledávaným cílem turistů. A nejen těch, kteří potřebují na záchod.

Článek

O turisty oblíbené historické památce města Rothesay na ostrově Bute informoval server Daily Mail. Viktoriánské toalety získaly na cestovatelském serveru TripAdvisor celkem 509 hodnocení s celkovým průměrem 4,5 z 5 možných, což je stejné skóre jako venkovské gotické sídlo Mount Stuart House na tomtéž ostrově, které má však už 1313 uživatelských recenzí. Jedná se tak o dvě turisty nejvíce ceněné památky ostrova.

Jen pro pány

Hodnocení toalet se pohybují mezi „úžasné“ a „vynikající“, některé ženy však upozorňovaly na skutečnost, že umně zrestaurovaná viktoriánská část je zasvěcena pouze mužům a ženám jsou k dispozici klasické moderní toalety.

Foto: Profimedia.cz

Toalety mají vlastní návštěvní knihu i honosnou směrovku.

Uživatel TartanWanderer pod popisek „zvláštní, ale zajímavé“ dodal, že nikdy dříve nebyl podněcován k focení veřejných záchodů, nicméně musí dodat, že to byl fantastický zážitek a toalety jsou skvěle zrestaurovány. Jiný hodnotitel toalety označil jako „nejpůsobivější v Británii“.

Nečůráte moc dlouho? Toalety u památky UNESCO dostaly časovače nad kabinky

Cestování

Královská návštěva

Toalety byly postaveny v roce 1899 za částku 530 liber (při dnešním kurzu 16 116 korun) za použití těch nejlepších dostupných materiálů dodaných firmou Twyford z Glasgow. Pouze pánská sekce vznikla proto, že v té době se neočekávalo, že by britská dáma využila veřejné toalety. Považovalo se za samozřejmé, že žena počká do soukromí svého domova.

Dámské toalety tak byly vybudovány až v roce 1994 na místě původního skladu. Zvědavým ženám je neoficiálně doporučováno požádat obsluhu pánských toalet, aby před případným nahlédnutím do interiérů decentně zkontrolovala situaci.

Opulentně zdobené toalety před lety navštívil i král Karel III. Pisoár, který použil, je od té doby označen jeho erbem a nápisem.

Foto: Profimedia.cz

Budova na první pohled nevyniká.

Záchody se nacházejí v jednoduché cihlové budově hned vedle přívozu. Po vstupu ale jako by se návštěvník vrátil zpět v čase. Přivítá jej dlážděná vstupní hala s kabinou pro obsluhu a nechybějí ukázky ze stavby se záznamy o řemeslnících ani návštěvní kniha, kterou zřejmě na žádném jiném záchodě na světě nenajdete.

Za těžkými dřevěnými dveřmi čeká na návštěvníky mozaiková podlaha a vysoké stropy se střešními okny, jež osvětlují celkem dvacet zdobných pisoárů z černého mramoru a bílého porcelánu. Uprostřed místnosti je lehce vyvýšené kulaté pódium se šesti ještě opulentnějšími pisoáry. Hladina vody je dobře viditelná díky průhledným skleněným nádobám a trubky jsou z leštěné mědi. Samozřejmě nechybějí ani obdobně dekorované kabinky. Nad tím vším visí dobová světla a luxusní dojem dotvářejí umyvadla s modrým žilkovaným vzorem.

@argyll_exploring

Rothesay Victorian Toilet Museum. #urbanexploring #toilet #museam #victoriassecret #victorian #victoriantoilet #toilet #loo #history #ghost #bute #Rothesay Victorian Toilet Museum #victoriantoilet

♬ Perfect Day (From "Trainspotting") - Soundtrack Wonder Band

Zcela zdarma

Toalety jsou experty na historickou architekturu považovány za nejlépe dochované viktoriánské veřejné zařízení v celé Británii. A navíc jsou k využití zcela zdarma.

Ostrov Bute se nachází v jihozápadním Skotsku a je vzdálen asi dvě hodiny jízdy od Glasgow, přičemž 40 minut z cesty zabere plavba trajektem. Návštěvníci připlují přímo do Rothesay, jediného většího města na ostrově, a vyjma toalet se mohou kochat kupříkladu okrasnou zelení na promenádě, hradem Rothesay datujícím se do 13. století nebo již zmíněným panstvím pár kilometrů od města.

Co všechno může na dovolené vylézt z toalety

Cestování

Nejhezčí záchody na světě? Veřejné toalety v Číně se staly turistickým magnetem

Cestování

Výběr článků

Načítám