Hlavní obsah

Žijte jako šlechtici. Zámek Liblice nabízí nedělní prohlídky a romantické ubytování

Snili jste někdy o tom, vrátit se v čase a žít na zámku? Že je to nemožné? Ne tak docela. Na zámku v Liblicích se budete cítit jako šlechtici s modrou krví. Liblice jsou ideálním místem nejen pro milovníky historie a přírody, ale také pro ty, kteří se chtějí cítit alespoň na chvíli jako princ a princezna. Toto méně známé, avšak velmi krásné a klidné místo si zamilujete.

Foto: Tereza Havlíčková

Na zámku Liblice se pořádají pravidelné nedělní prohlídky.

Článek

Za liblickou barokní perlou jsme se vypravili do okresu Mělník, nedaleko Prahy. Zdejší zámek představuje jednu z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho, jenž v roce 1699, na podnět tehdejšího majitele panství Arnošta Pachty z Rájova, vypracoval osobitý projekt nového sídla.

Historie zámku sahá až do dávného středověku. Panství postupně vystřídalo majitele ze známých šlechtických rodů, jako například pány z Liblic nebo Annu Špetlovou rozenou z Dubé.

Následně zámek vlastnili Valdštejnové. Konkrétně jej v roce 1863 koupila hraběnka Antonie z Valdštejna, manželka Jiřího Valdštejna. Antonie nechala přestavět interiéry zámku do tehdy moderního novorenesančního stylu. Po její smrti zámek zdědila dcera Christiana Thun-Hohensteinová. Tento šlechtický rod byl posledním, který zámek vlastnil, a to do roku 1945, kdy přešel majetek do vlastnictví státu. Vzhledem k německému původu byl rod Thun-Hohensteinů v důsledku Benešových dekretů odsunut.

Sudetské město zamrzlé v čase. Pyšní se unikátním zámeckým komplexem

Tipy na výlety

Roku 2007 byla za přispění fondů Evropské unie ukončena rozsáhlá rekonstrukce zámku, který se následně proměnil v moderní konferenční centrum s ubytováním. To slouží nejen pro potřeby Akademie věd České republiky, ale i pro širokou veřejnost.

Do parku na piknik

Exteriéry zámku Liblice jsou přístupné celoročně od 9 do 22 hodin (kromě obory, která se uzavírá již v 19 hodin). Obdivovat můžete francouzskou zahradu, anglický park a již zmíněnou oboru. Její součástí je i unikátní slatinná louka se dvěma naučnými stezkami a studánkou. Vchází se sem sluneční bránou.

Nás uchvátil bílý altán, louka plná kopretin, jezírko, v němž se odráží silueta zámku, a nádherný vzrostlý kaštan s houpačkou. Prozkoumat lze i bylinkovou a relaxační zahrádku. Nechybí ani skleníky, oranžerie či zahradní domek s mansardovou střechou z druhé poloviny 18. století.

Foto: Tereza Havlíčková

Ze zámeckých pokojů jsou krásné výhledy do parku.

Zámek také nabízí od května do října možnost zahradního pikniku se zakoupeným občerstvením. Co třeba ve stínu pod stromem s houpačkou? Za hezkého počasí je to skvělý nápad. K dispozici je i příjemná cukrárna s venkovním posezením přímo v areálu.

V parku návštěvníci narazí také na krásnou kapli Panny Marie. Na této osmiboké pseudorománské stavbě nechybí erb rodu Thun-Hohensteinů. Kapli završuje jehlanová střecha s lucernou. Postavit ji nechala již zmiňovaná hraběnka Christiana. Původně však na jiném místě, a to nedaleko obce Mladá u Milovic. Na celém území byl však v roce 1904 zřízen vojenský prostor a z toho důvodu byla kaple na náklady armády přesunuta právě sem do Liblic, kde měla zakladatelka hrobky své sídlo.

Rozebrána a znovu postavena

Před koncem první světové války byla kaple spolu s oplocením rozebrána, převezena do Liblic a znovu postavena. V kapli odpočívá hrabě z Thun-Hohensteinu Leopold Bohumil z benátecké rodové větve, jeho syn Leonard, který padl na frontě na začátku první světové války, a nakonec i sama zakladatelka kaple. Nedaleko hrobky postává kamenný kříž jako památka na předčasně zesnulého Leonarda.

Liblice pořádají pravidelné nedělní prohlídky zámku ve 13 hodin. Po dohodě lze domluvit prohlídku i mimo běžnou dobu pro skupinku 10 a více osob. Zaujaly nás také chystané noční prohlídky či Halloweenská s lampiony. Na recepci je možné obdržet mapu zámecké obory s kalendářem akcí a zakoupit upomínkové předměty.

Na zámku stojí za to navštívit také krásnou restauraci s malovanými stropy. Konají se zde svatby, různé semináře či konference. Zámek nabízí i ubytování v prostorách s dobovým historickým vybavením a romantickým výhledem do zahrad.

Ačkoli nejsou Liblice úplně klasickým zámkem s obvyklými prohlídkovými okruhy, přesto to tady žije. Třeba během letošního léta se pro děti chystá divadlo. Návštěva na konci prázdnin bude zase ideální volbou pro milovníky hudby, neboť na zámku zazpívá Lucie Bílá. Zámek také posloužil jako kulisa pro řadu filmů. Jako ten nejznámější můžeme uvést film Pane, vy jste vdova (1970) od režiséra Václava Vorlíčka.

V roce 1881 sem zavítal se svou rodinou třeba arcivévoda František Ferdinand d’Este. Z knihy hostů lze vyčíst, že zde nocovala i řada známých umělců jako herečka Miriam Kantorková, moderátor a tanečník Richard Genzer nebo imitátor Vláďa Hron.

Zámek Krásný Dvůr není krásný pouze zvenčí

Tipy na výlety
Související témata:
Liblice

Výběr článků

Načítám