Hlavní obsah

Tři kříže, ale ne z bílého kamení. Jedna z nejhezčích vyhlídek stráží Bránu Čech

V Českém středohoří se kolem meandrů řeky Labe nachází mnoho krásných vyhlídek. Tentokrát je naším cílem skalnatý ostroh, který se vypíná nad pravým břehem Labe nedaleko obce Velké Žernoseky. Tato oblast je známá jako Porta Bohemica neboli Brána Čech. Ostroh je viditelný již zdaleka, dominují mu totiž tři kříže.

Foto: Tereza Havlíčková

Brána Čech je příznačný název.

Článek

První záznamy o třech křížích pocházejí z roku 1587, ale historie místa sahá mnohem dál. Nacházejí se zde totiž pozůstatky obrovského opevněného pravěkého hradiště z mladší doby bronzové (zhruba 1000 let př. n. l.), které mělo za úkol kontrolovat obchodní cestu. Jestli se tudy dostávala ze Saska do Čech sůl či jiné zboží, není však nikde přesně doloženo.

Později tu bývalo keltské a slovanské hradiště. Traduje se, že hradiště jménem Hrádek mohlo být díky své strategické poloze dávným hradem Canburgem, který nedokázala dobýt ani vojska franského krále Karla Velikého. Vnitřní jádro hradu se pravděpodobně nacházelo na vrchu Kalvárie a rozsáhlejší část hradiště se rozkládala kolem vrcholu Hrádek. Obě části dělila strž.

Dnes zde můžeme najít pozůstatky vnějších mohutných valů, které ohraničují její plochu na severní straně. Zdejší nálezy dokazují osídlení místa již v době kamenné.

Osamělé poutní místo. Nebe i České středohoří jsou odsud takřka na dosah

Tipy na výlety

Domov ještěrek

Místní obyvatelé skalisku říkají Kalvárie. Našly se historické záznamy, jež uvádějí, že kříže stály na vrchu už ke konci 16. století. Původně byly dřevěné. Tento materiál ale na skalisku těžko odolával slunci i větru a nemohl vydržet. Je tedy pravděpodobné, že kříže musely být v průběhu let mnohokrát renovovány.

Foto: Tereza Havlíčková

Tři kříže dominují celému okolí.

Ty, které můžeme vidět dnes, v roce 2009 obnovili obyvatelé Libochovan a Velkých Žernosek. Lidé sem ještě v nedávné minulosti konali poutní procesí. V pohanských dobách prý dokonce bylo v místě křížů obětiště.

V Českém středohoří je téměř každá větší skála chráněnou lokalitou s výskytem zajímavých rostlinných druhů. Přírodní rezervace Kalvárie není výjimkou. Lze tu najít kozinec bezlodyžný a rakouský, koniklec luční, zárazu šupinatou, bělozářku, kavyl nebo kosatec bezlistý. Údajně se tu nachází nejpočetnější populace chráněné ještěrky zelené v Českém středohoří. My jsme na cestě ke křížům viděli hned dva velké zelenomodré kousky.

Kdo vyhlídku navštíví, jistě mu přistane na mysl otázka, proč jsou tu kříže zrovna tři. Zjistili jsme, že se tu vypráví pověst o třech krásných pannách, jež milovaly rytíře ze sousedního hradu Kamýk. Ani jedna jej však nemohla dostat za manžela.

Dívky pojilo silné přátelství, věrnost a sounáležitost. Možná i proto se rozhodly své zklamání z nešťastné lásky ukončit společně. Vystoupily na skálu, ohlédly se směrem na Kamýk, na dálku poslaly rytíři své poslední pozdravy a vrhly se do labských vln. Poté, co se rytíř dozvěděl o jejich smrti, dal na jejich počest na skále postavit tři kříže.

Po mravenčí stezce

K vyhlídce se lze vypravit přímo z Velkých Žernosek a po žluté turistické značce pokračovat až do Libochovan. Odtud lze okruh zakončit zpáteční cestou po cyklostezce, jež kopíruje tok řeky. Využít je možné také přívoz spojující Malé a Velké Žernoseky.

Nejmenší památková rezervace v Česku? Uličkami se procházela i Scarlett Johansson

Tipy na výlety

My zaparkujeme auto na křižovatce u Kamýka, odkud je krásný pohled na siluetu zříceniny. Vydáme se po zelené, která nás vede lesem i podél luk, kde kvete červený jetel. Cesta je příjemná, tichá. Procházíme kolem posedu, přístřešku s posezením i kapličky Navštívení Panny Marie a sv. Huberta.

Co nás ovšem přivádí k údivu, jsou velká mraveniště. Ne jedno, dvě, tři, ale několik. Musí tu být opravdu čistá příroda, říkáme si. Jelikož mravenci jsou opravdu všude, přidáváme do kroku. Nedoporučujeme se tedy po cestě příliš dlouho kochat, což je těžké, jelikož máme před sebou krásná kopcovitá panoramata. Trasa je dlouhá asi dva kilometry a terén je nenáročný.

Foto: Tereza Havlíčková

Z vyhlídky je vidět zřícenina Hazmburk.

Jakmile dle ukazatelů dorazíme do cíle, jsme uneseni. Opravdu dechberoucí výhledy na Portu Bohemiku, Labe i celé okolí. Ze skalnatého výběžku můžeme dohlédnout na kopec Radobýl u Litoměřic, Lovoš, Žernosecké jezero nebo Milešovku. V dálce nechybí ani hora Říp a ikonický hrad Hazmburk, který lze vidět hned z mnoha míst středohoří. K dispozici je na vrchu malé posezení. Pozorovat můžeme i projíždějící vlaky kolem Labe.

Na Tříkřížovém vrchu prý bývá nejvíce živo v době babího léta. Nejenže díky dobrému počasí bývají ty nejhezčí výhledy, ale hlavně ve vinařské obci Velké Žernosky nastává čas burčáku vrcholící Žernoseckým vinobraním. To je dokonce považováno za nejhezčí v celém kraji, a to hlavně díky historickému průvodu, na který se každoročně těší stovky účastníků. Vinice jsou vidět z vyhlídky po levé straně a musíme podotknout, že je tento kraj opravdu krásný.

Načerpat inspiraci

Kromě zmiňované zříceniny hradu Kamýk nebo vrchu Radobýl doporučujeme navštívit Žernosecké jezero a Park inspirace, kde si můžete nejen odpočinout, ale načerpat též nové nápady pro dům a jeho okolí.

Park se dělí na několik zón, jež se od sebe liší úpravami zeleně a použitým materiálem. Projít si tu lze třeba japonskou zahradu, přírodní zahradu s jezírkem a lekníny či běžnou městskou parkovou úpravu. Nechybí ani občerstvení. I samotné jezero je krásné, plné ryb, ostrůvků a loděk.

Kam za nejhezčími výhledy? Tady je přes 100 tipů na české vyhlídky

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám