Hlavní obsah

Kam na nadcházející prodloužený víkend? Nejkrásnější oblast Česka ukrývá odpověď

Český ráj snad ani není třeba představovat, jeho jméno jej totiž přesně charakterizuje. Oblast středního Pojizeří, vzdálená asi 90 kilometrů od Prahy, vyniká takovým množstvím přírodních i kulturních památek, že vybere vskutku každý. A nejlepší doba na jejich objevování je právě teď, kdy opadly ty největší letní davy a listí se barví do půvabných odstínů. Vyrazíte-li v týdnu, můžete mít ty nejkrásnější vyhlídky jen pro sebe. Kterou si vyberete?

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Kam za těmi nejkrásnějšími výhledy Českého ráje? Třeba na Vyskeř o západu slunce.

Článek

U města Sobotka, které je nazýváno bránou do Českého ráje, se skví zámek Humprecht. Stavba nevšedního elipsovitého půdorysu byla zahájena v 17. století a romantiky zaujme informace, že zámek byl postaven z lásky. V minulosti do něj čtyřikrát uhodil blesk a právě letos byla dokončena velká rekonstrukce zámku. Návštěvníci si tak mohou prohlídnout nové okruhy. A výhled ze zámeckého ochozu ve druhém patře bude na podzim obzvláště krásný.

Humprecht je částečně otevřen i v zimním období. Zatímco do konce října vítá turisty ve středu, sobotu a neděli, od listopadu do února otevírá svou bránu jen od úterý do čtvrtka. Vstupné stojí od 20 do 120 korun podle zvoleného okruhu a věku.

Pokud za krásami Českého ráje chcete vyrazit na delší než jednodenní výlet, můžete si zřídit strategickou základnu ve městě Jičín, odkud to nikam není daleko. Město pohádky samo o sobě nabízí program, který ocení hlavně rodiny s dětmi, najdou se v něm ale i architektonické skvosty.

Staňte se pánem hradu za 20 korun

Tipy na výlety

Nejoblíbenější skály a nejstarší hrad

Jen sedm kilometrů od Jičína začínají Prachovské skály. Skalní město, přírodní rezervace a součást Chráněné krajinné oblasti Český ráj, je nejen jedním z nejoblíbenějších cílů oblasti, ale celé republiky. Ze zdejších vyhlídek budete mít celý Český ráj jako na dlani. Vstup na tři prohlídkové okruhy je v současné vedlejší sezoně zpoplatněn částkou 100 korun pro dospělého, 70 korun snížené a 280 korun rodinné vstupné.

Další z oblíbených dominant oblasti, hrad Valdštejn, je od Jičína vzdálen jen 24 kilometrů. Valdštejn je nejstarším hradem Českého ráje a některé jeho části pochází z druhé poloviny 13. století. Najdete jej nedaleko Turnova a leží na Zlaté stezce Českého ráje. Celá červeně značená trasa má na délku 119 kilometrů a spojuje nejvýznamnější místa Českého ráje mezi Jičínem a Mladou Boleslaví.

V zimním období je hrad zavřený, návštěvníci tak letos mají poslední šanci zhlédnout jeho nádvoří a interiéry do konce října, a to v sobotu, v neděli a o státním svátku. Vstupné vychází od 20 do 130 korun podle věku a prohlídky, rodinné je 350 korun s průvodcem a 300 při samostatné prohlídce, která však nezahrnuje veškeré interiéry.

Do Českého ráje cesta příjemná je

Jen kousek pěšky od Valdštejna se též na Zlaté stezce Českého ráje v Hruboskalském skalním městě nachází Janova vyhlídka, odkud je dobře vidět nejvyšší hora Českého ráje Kozákov. Za návštěvu určitě stojí i nedaleké vyhlídky u Lvíčka a na Kapelu.

Rovněž blízko Turnova se nachází i zámek Hrubá Skála, další z dominant oblasti, taktéž postavená na skupině skalních věží jako Valdštejn. Dnes v něm funguje hotel a restaurace, je ale možné si prohlédnout nádvoří a do konce října vyjma pondělí za 50 korun (děti 20 korun) vystoupat na vrchol věže.

Od zámku se můžete úzkou kamennou slují Myší dírou dostat do Zámecké rokle a odtamtud dál k Adamovu loži, na Vyskeř, k hradu Kost, nebo do lázní Sedmihorky.

Jen kilometr od Adamova lože se nachází oblíbená Mariánská vyhlídka s krásným výhledem na Hrubou Skálu.

Vydáte-li se k čedičovému vrchu Vyskeř ve stejnojmenné obci, nenechte si ujít výstup k do daleka viditelné kapli sv. Anny.

Z obce se k ní můžete vydat dvěma směry, z nichž jedna cesta je lemována 13 zastaveními křížové cesty. Interiér kaple je přístupný od června do září, existuje však možnost předem objednaných skupinových prohlídek. Tím nejkrásnějším, co u kaple můžete spatřit, ale stejně zůstává výhled do okolí. Obzvláště krásný je tu západ slunce.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Pekařovou bránou je radost projet nejen při západu slunce.

Z Vyskeře je to autem jen něco málo přes tři kilometry k Pekařově bráně. Jedinečný skalní oblouk je zároveň nejkratším tunelem České republiky a jeho okolí je velmi fotogenické.

Jen pár kilometrů od Turnova a zhruba 25 minut autem od Pekařovy brány se nacházejí půvabné Klokočské skály se zříceninou romantického skalního hradu Rotštejn. Tomu už letos sice skončila návštěvnická sezona, ale jeho kamenné torzo na skále je možné obdivovat zvenku při procházce zdejšími skalami.

Příjemnou zajímavostí a tipem hlavně do další sezony je skutečnost, že jak hrad, tak Tichá stezka Klokočskými skalami jsou dobře připraveny na návštěvníky se smyslovým postižením.

Jen pět kilometrů od Rotštějna se nachází Besedické skály s romantickým skalním bludištěm, které na rozdíl od Prachovských skal nebývají plné davů a vyrážejí do něj na procházku spíš místní.

Vysoko sedím, daleko vidím

Český ráj je mimo jiné posetý i rozhlednami. Vybrat jednu zástupkyni za všechny snad ani není možné, proto nabízíme hned čtyři zajímavé tipy na výlet.

Jen sedm kilometrů od Besedických skal se nad obcí Koberovy tyčí jedna z nejmladších českých rozhleden vůbec - Hamštejn. Kovová rozhledna s dřevěnými podpěrami o výšce 30,5 metru je celoročně přístupná zdarma a 11. listopadu bude mít první „narozeniny“.

Z konstrukce, která získala titul Rozhledna roku 2023, jsou velmi dobře vidět Trosky a Český ráj, za jasného dne i Jizerské hory, Ještěd a Krkonoše. Zajímavostí je, že v pátek, sobotu a o svátcích rozhledna po setmění svítí a tak trochu připomíná vesmírnou raketu připravenou ke startu. Mnoho místních by si bohužel přálo, aby skutečně odletěla jinam. Neukáznění návštěvníci se tu totiž letos předvedli takovým způsobem, že došlo i na škody na majetku. Rozhledna by si tak do budoucna zasloužila už jen spořádané turisty.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Rozhledna Hamštejn patří mezi nejmladší v zemi a těší se značné přízni návštěvníků.

Zhruba 13 kilometrů od Jičína, nedaleko Lomnice nad Popelkou, se v obklopení lesů skrývá úplně jiný typ stavby - romantická kamenná rozhledna Allainova věž. Ta spíše než skvělým výhledem do okolí zaujme architekturou jako takovou a smutným příběhem o smrti mladého prince, na jehož počest byla postavena. Rovněž je přístupná po celý rok a zadarmo.

Jen zhruba dva kilometry pěšky po modré turistické značce se na kopci tyčí Tichánkova rozhledna. Do vyhlídkového patra cihlové věže ve výšce 26 metrů je třeba zdolat 145 schodů a zaplatit 20 korun vhozením do automatu turniketu. Rozhledna je rovněž přístupná celoročně a za příznivého počasí můžete obdivovat nejen Český ráj, ale i Jizerské, Lužické a Orlické hory a někdy dokonce dohlédnete i na Prahu.

A jedna opravdová zajímavost na závěr. Příznivci cimrmanovského humoru by si neměli nechat ujít návštěvu Cimrmanovy nejnižší rozhledny světa v Nouzově. Ta je ideální volbou nejen pro všechny, kdo mají strach z výšek. Na rozhlednu se totiž nestoupá, ale přesně o krok klesá.

Která z památek Českého ráje je vaší oblíbenou a kam a proč máme vyrazit příště, můžete sdílet a navrhovat v diskusi pod článkem. Teď už nezbývá než jen popřát krásné podzimní výletování.

Nejlepší rozhledna pro pověrčivé se ukrývá v Chřibech

Tipy na výlety

Pohledu z unikátní moravské rozhledny se nedostane všem

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám