Hlavní obsah

Strmá cesta do náruče nebeského hradu. Návštěva české zříceniny je za odměnu

Strmá cesta vede do nebes. Zejména do těch s velkým N, k nimž zájemce spolehlivě vede zeleně značená turistická stezka. Svůj počátek má hluboko dole, v říčním údolí. Přesněji řečeno: startuje ve Stráži nad Ohří. Od řeky až na vrchol zdálky nápadné homole jsou to dva kilometry, převýšení činí 315 metrů. Po výstupu návštěvník stane v nadmořské výšce 638 metrů na vrchu v severozápadní výspě Doupovských hor a u zříceniny hradu Himlštejn.

Zřícenina hradu HimlštejnVideo: Miroslav Šára, Novinky

Článek

Nebesa svým stoupáním budí respekt již od samého počátku, navíc – aby dojem byl ještě o něco dramatičtější – hned v místech, kde se stezka noří do lesního porostu, výstražná značka upozorňuje na možný výskyt hadů. (Jednoho asi v půlce trasy v kamení a vysoké trávě vskutku zahlédnu, ale s identifikací si rady nevím: plaz velice rychle zmizel, o bližší kontakt zjevně nestál, ostatně pocitově jsem s ním souzněl.)

Zpět k profilu cesty… Nejeden průvodce na namáhavý výstup upozorňuje, místy mi sklon opravdu připomínal výstup na Milešovku z jižního úbočí nebo k vyhlídce Adalberta Stiftera od šumavského Plešného jezera, jenže zde nad Ohří je cesta k cíli o poznání kratší.

Stezka se postupně stačí vlevo, zpola obtáčí cílový vrch, zužuje se – a pak se mezi stromy objevují první opracované kamenné artefakty. Jsem na místě.

Pod Klínovcem není tma. Z okolní turistické nabídky přechází zrak

Tipy na výlety

Pryč z dosahu děl

Pozdně gotický hrad vznikl až někdy na počátku 15. století, jako stavebník se uvádí Vilém z Illburka – v listině z roku 1434 je připomínaný coby majitel.

Jelikož hrad plnil pochopitelně i rezidenční funkci – uvádí se, že do zhruba poloviny 16. století – bylo jeho umístění skutečně „sportovní“ výzvou. Ve své době ovšem nepostrádající logiku: vyrostl v období husitských válek, extrémní poloha byla reakcí na nebezpečí ze strany nových zbraní – obléhacích děl.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad vítá své návštěvníky.

O to víc byla v případě takových hradů v popředí funkce obranná. „Těžko určit, co vlastně chránil,“ zamýšlejí se v publikaci Hrady bez ohrady Petr David a Vladimír Soukup, „snad starou cestu údolím Ohře – i když než by posádka sestoupila dolů z hradu, uplynulo by v řece hodně vody a případní škůdci by byli dávno pryč“.

Na hradní území se vchází dochovanou bránou; kromě toho jsou na částečně zalesněném vrcholu k vidění zbytky zdiva ještě jedné brány a hradeb i obvodového zdiva paláce…

„V zimě na přelomu let 2020 a 2021 se zřítila do té doby poměrně vysoká zeď obytné hranolové věže nad druhou bránou a proměnila se v hromadu kamení,“ dočteme se v Hradech bez ohrady. Na nejvyšším místě Nebes jsou dále ještě patrné základy dalších dvou objektů.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Vstupní brána

Bonusem vrcholových partií nápadného kopce jsou ovšem nejen historické hradní stopy, ale také samo přírodní prostředí. Korunované skvělou vyhlídkou západním směrem a částečnými průhledy i do dalších stran. Pohled na oku lahodící zelené moře, vlnící se hřbety doupovských vrchů.

Varhany z čediče

Nejen na levém, ale i na pravém říčním břehu ve Stráži nad Ohří stojí za to učinit zastávku. Důvodem je Malý Stolec.

„Předmětem ochrany přírodní památky Malý Stolec je geologický útvar čedičového příkrovu a částečně odtěžené čedičové sloupy, kamenné moře, suché trávníky a charakteristické teplomilné druhy flóry a fauny,“ informují Mapy.cz.

Stačí přejít most, dát se doprava a pak asi tři čtvrtě kilometru stoupat vstříc lesu. Po levici je pak mezi stromy možné zahlédnout siluetu skal – a když opustíte cestu a překonáte nějakých dvacet metrů, stanete na dolním okraji rozsáhlého kamenného moře. A nad ním už zřetelně spatříte jakoby známou, přesto neokoukatelnou podobu varhan v čedičovém provedení.

Další hrady…

Tato část Doupovska umí milovníky hradů opravdu potěšit. Zhruba čtyři kilometry západním směrem má své stanoviště Hauenštejn (pro zmíněného Viléma z Illburka bývával jistý čas „hlavním“ hradem, to již Himlštejn byl sídlem purkrabího).

Hauenštejn byl nejspíš založen ve 2. polovině 13. století, o tři staletí později prošel proměnou v renesanční sídlo. A další tři staletí nato získal novogotickou podobu – stalo se tak za Buquoyů, jimž byl objekt v roce 1947 zabaven. Jeho dalším využitím, trvajícím jedno desetiletí, byla ubytovna jáchymovských dolů a domov pro mladistvé. Od roku 1958 začal nezadržitelně chátrat…

Vše se změnilo v letech 1999-2000, kdy hradozámek koupil současný majitel – Pavel Palacký. S dobrovolníky se pustil do záchrany a rekonstrukce a výsledek je pozoruhodný – k vidění je tu mj. rytířský sál, desítky komnat, kaple, k dispozici je i gotická věž sloužící jako vynikající rozhledna. V nabídce je navíc i přilehlý lesopark s arboretem.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Věž hradu Hauenštejn

Jen o málo dál opačným směrem stojí za návštěvu hrad Perštejn (nad stejnojmennou obcí) – a ještě o pár kilometrů dál ve směru na Klášterec nad Ohří hrady Šumburk a Egerberk.

…a skála na závěr

Aby nebyly hrady zas až v takové přesile, na závěr zmíním ještě jednu skálu. Či spíše skály… Nacházejí se o něco dál, na území krušnohorském, v blízkosti Horní Blatné, jejich název je Jindřišské skály (nebo se také uvádí pojmenování Na Strašidlech).

Z centra Horní Blatné jsou to do náruče skalního města necelé dva kilometry. Trasa sice není opatřena turistickým značením, ale občasná tabulka se směrovou šipkou a nápisem „Strašidla“ je dostatečným vodítkem. Cesta je téměř bez převýšení, naprosto odlišná v porovnání s himlštejnským výstupem.

Skalních útvarů v lese čeká celá řada, případné označení skalní město není ani trochu nadnesené. A jak tak člověk skály prohlíží a obchází a postupuje lesní cestou vpřed, náhle se před ním otevře majestátní vyhlídkové místo. Nad ním další, až dvacet metrů vysoká skaliska, pod ním hluboký ostrý sráz spadající kolmo dolů a před ním – daleký výhled na krušnohorské vrchy a údolí Blatenského potoka.

Nekorunovaný král Českého středohoří. V hlubinách u malebného vrchu ukrývali nacisté obří továrnu

Tipy na výlety

Nenápadný hradozámek ukrývá český unikát. Kostru zbědované slonice

Tipy na výlety
Související témata:

Výběr článků

Načítám