Hlavní obsah

Skrytá perla Lipenska? Nenápadné vodopády i nejjižnější poutní místo v Čechách

Lipno vyhledávají každoročně davy turistů, kteří se tam vydávají nejen za odpočinkem či cyklotrasou okolo rozlehlé vodní plochy, ale také za výlety do blízkého okolí, které je plné přírodních krás. Místem, které skutečně stojí za to navštívit, jsou vodopády svatého Wolfganga s poutním místem a křížovou cestou.

Foto: Tereza Havlíčková, Novinky

Vodopády sv. Wolfganga nejsou vodopády v pravém slova smyslu.

Článek

Za vodopády se od Lipna vydáme do nedalekého Vyššího Brodu. Je pravdou, že se nejedná o vodopády v pravém slova smyslu, ale spíše o mimořádně vysoké kaskády. Za vodopád lze označit pouze některá ramena a stupně v horní části. V nejvyšší části Wolfgangových vodopádů překonává kaskáda výšku okolo tří metrů na přibližně osmi metrech délky.

Dostat se k nim můžeme po trase Opatské stezky, která vede z vyšebrodského kláštera od Rožmberské brány po žluté turistické značce a je dlouhá necelé dva kilometry. Na stezce se nachází pět informačních tabulí, které nám poskytují výklad o životě našich předků i životě v okolí vodopádů.

První část cesty vede kolem uměle vybudovaného kanálu. Ze stezky vede také odbočka na strmou cestu vzhůru, kde se lze napít z údajně léčivé studánky. Dále na trase k vodopádům můžeme vidět třeba nádherné kameny a výrobky kameníků z kamenické huti, která vznikla u vyšebrodského kláštera.

Jeden malebný vodopád za druhým? V českém údolí je může během chvilky spatřit úplně každý

Tipy na výlety

My se na stezku napojíme od ulice Česká, odkud jdeme po asfaltce do mírného kopce. Na výlet se vydáváme ve velkém horku, a tak se nám nejde zrovna nejlépe. Radost nám dělá každý menší stín. Poté se ale trasa stáčí do příjemného chládku lesa a vede až k vodopádům podél říčky Menší Vltavice, která pramení v blízkosti hranic. Cesta není nijak náročná a zvládne ji i každý malý turista.

Jako balzám na duši

Původ názvu vodopádů není tak úplně znám. Někteří jedinci se domnívají, že pochází od biskupa z Řezna, který žil v 10. století. Právě odtud se prý do krajů Vyšebrodska šířilo křesťanství. Sv. Wolfgang je patronem Bavorska a Řezna, pastýřů, sochařů, dřevorubců, tesařů a nevinně zajatých či vězněných. Najdeme tu i jeho obrázek.

Foto: Tereza Havlíčková, Novinky

Stezka vede kolem říčky Menší Vltavice. Po cestě nacházíme další menší vodopády.

Místo je úchvatné, pohádkové a působí velmi relaxační, osvěžující atmosférou. Opravdu balzám na duši. Nikde ani noha, a tak se neváháme usadit na nejbližších velkých kamenech u vody a užíváme si okolní přírody. Všude samý mech, kapradí a tolik uklidňující šumění vody. Pod menším spodním vodopádem se nachází dřevěná lávka, z níž je hezký výhled.

Foto: Tereza Havlíčková, Novinky

Obrázek sv. Wolfganga

Pokud štěstí přeje, lze kromě krásné přírody v této lokalitě pozorovat například ledňáčka. Vzácně je zde viděn i rak kamenáč. V létě se teplota vody ve vodopádech pohybuje v rozmezí 8-12 °C, což okusíme na vlastní kůži. Oproti venkovní horké teplotě je to opravdu značný rozdíl, avšak osvěžující. V zimě může teplota klesnout dokonce téměř až na bod mrazu. Voda je průzračně čistá.

Kde spočinula Panna Marie

Ačkoli je tu krásně a člověk by zde nejraději ještě zůstal, náš výlet tímto nekončí, a tak musíme jít dále. Pokračujeme tedy po navazující cestě. Dojdeme k altánovému posezení, od něhož začíná větší stoupání. Naším cílem je poutní místo s křížovou cestou s názvem Maria Rast (česky Spočinutí Panny Marie), které se nachází na severním úbočí Martínkovského vrchu jihozápadně od kláštera, asi 1,5 kilometru od vodopádů.

Na zalesněném kopci najdeme kapli Panny Marie Sněžné, obrazárnu a kapli Božího hrobu. I když je místo položené v Čechách, území dlouho obývali německy mluvící lidé. Proto je zakořeněn tento německý výraz, který je používán dodnes. Maria Rast je nejjižnějším poutním místem v Čechách.

V roce 1844 se na místě, kde podle legendy odpočívala Panna Maria s Ježíškem, objevil její obraz. V roce 1887 nad malbou skupina pasáčků postavila improvizovanou kapličku, kterou později oni i další usedlíci postupně zkrášlovali. Ve stejném roce kapličku navštívil opat vyšebrodského kláštera Leopold Wackarž, jenž na místě rozhodl vystavět poutní kostelík. Žulová stavba v pseudorománském slohu byla vysvěcena o rok později.

V roce 1890 byla kaple nahrazena novou, jižně od původního kostelíka, v níž byla umístěna socha Panny Marie Sněžné v životní velikosti. V roce 1898 bylo okolo cestičky na Maria Rast vybudováno 14 zastavení křížové cesty vedoucí od farního kostela ve Vyšším Brodě k Božímu hrobu na skále pod kaplemi.

Okolí poutního místa je velmi klidné. Voní tu houby a jsou zde krásné výhledy do okolí. Zpět do Vyššího Brodu se vracíme dolů po křížové cestě, která vede kolem malebných luk s lavičkami, okouzlujícími výhledy a lipovým hájem. Uděláme si tak moc hezký výletní okruh.

Nekorunovaný král Českého středohoří. V hlubinách u malebného vrchu ukrývali nacisté obří továrnu

Tipy na výlety

Pod Klínovcem není tma. Z okolní turistické nabídky přechází zrak

Tipy na výlety
Související témata:
Vyšší Brod

Výběr článků

Načítám