Hlavní obsah

Pohledu z unikátní moravské rozhledny se nedostane všem

Na rozhlednu to chce zpravidla vyjít větší než malé množství schodů. Abyste se ale k těm 99, jež vedou na vrchol Brda, nejvyšší kamenné rozhledny na Moravě, dostali, musíte napřed absolvovat nejméně tříkilometrovou túru do kopce. Všem, kteří se na ni vydají, bude odměnou kouzelný výhled na Chřiby i mnohem dál.

Rozhledna Brdo je ukrytá v lesích na nejvyšším vrcholu ChřibůVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Na Brdo můžete vyrazit hned z několika směrů, ale vždycky po svých a vždycky do kopce. Z obce Roštín jsou to po zelené trase zhruba tři kilometry, od turistické chaty Bunč po červené zhruba tři a půl kilometru, z vesničky Salaš po modré 4,5 kilometru a z hradu Buchlov, který je jednou z dobře viditelných dominant z vrcholu rozhledny, dokonce 9,5 kilometru.

Zasloužená vyhlídka

Zaparkovat se dá na Bunči, kde se v říjnu roku 1950 konaly první orientační závody v Československu, a rovnou vyrazit po červené. Trasa vede kolem soukromých chat doprava a brzy se stáčí na příjemnou cestu lesem vysypanou kameny. Během stoupání míjím i několik dětských kočárků, které dokazují, že to jde, ač tlačící tatínci vypadají poněkud vyčerpaně.

Stoupání je zpočátku poměrně pozvolné, ale zhruba v polovině trasy nabírá na obrátkách a v prosluněném babím létě po chvíli odkládám přebytečné vrstvy oblečení jednu za druhou. Není od věci se na cestu vybavit alespoň základní tekutinou, skromné občerstvení totiž čeká až v cílových 587 metrech nad mořem.

Malebná kaplička v objetí vinohradů je esencí Moravy

Tipy na výlety

Zajímavostí na lesní trase jsou mostní pilíře na Salárně, pozůstatek budování dálnice ze 40. let 20. století, která měla spojovat západ a východ republiky. V Chřibech byla stavba trasy Praha-Brno-Slovensko zahájena na jaře roku 1939. Projekt, který měl podélně rozdělit Buchlovské kopce, skončil v roce 1942. Po válce už se ve stavbě nepokračovalo. Obří pilíře obrostlé bujnou vegetací jsou dnes jen pomníkem minulosti a důkazem, že tenkrát se stavělo opravdu poctivě.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Mostní pilíře jsou vším, co zbylo z nedokončeného projektu dálnice budované ve 40. letech 20. století.

V poslední třetině trasy se napravo přes louku otevírá první výhled do krajiny. Vzrostlé stromy v pozadí jej sice poměrně stíní, ale i tak se jedná alespoň o malou ochutnávku, příslib věcí budoucích.

Kousek pod rozhlednou se nachází rozlehlé kryté ohniště s nachystaným klestím, kde si rodina s několika dětmi zrovna opéká špekáčky napíchnuté na prutech. „Nechcete taky? Máme navíc…,“ s díky odmítám a pokračuji v závěrečném stoupání. Poslední rozcestník se nachází v 563 metrech nad mořem, už je to jen kousek. Odtud je možné vyrazit zkratkou vpravo a přijít k rozhledně zezadu, nebo o něco málo delší cestou vlevo.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Kryté posezení s ohništěm přijde vhod nejen během nepřízně počasí.

Sluníčko pořádně peče, a tak zamířím vpravo. Po pár minutách už rozhledna začíná probleskovat všudypřítomnou zelení. Slavnostně otevřena byla 28. října 2004 a je unikátní tím, že se jedná o první kamennou rozhlednu, která byla v České republice postavena po více než 70 letech.

Kamenná stavba o výšce 23,9 metru na nejvyšším vrcholu Chřibů nahradila původní dřevěnou 20metrovou rozhlednu, která dosloužila v 70. letech. Návštěvníci si u paty rozhledny mohou prohlédnout základní kámen, který položili skauti z obce Modrá 28. října 2001, její stavba tak trvala na den přesně tři roky.

Rozhlednu navrhl architekt Svatopluk Sládeček a k jejímu vytvoření byl použit pískovec z kamenolomu Žlutava a dubové dřevo z místních lesů. Náklady na realizaci se vyšplhaly na pět a půl milionu korun.

Kdy a za kolik

Hned vedle rozhledny se nachází dřevěný kiosek, kde si můžete koupit vstupenky, upomínkové předměty a základní občerstvení. Posezení s výhledem na architektonický skvost čeká jen o pár metrů dál. Plné vstupné stojí 20 korun, snížené 10 korun a rodinné bez omezení počtu členů vychází na 50 korun. Ročně rozhlednu navštíví zhruba 16 tisíc návštěvníků a během letoška bylo dosud prodáno 8877 vstupenek, z toho značná část hromadných.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Rozhledna 28. října oslaví 20 let od svého otevření.

V říjnu, dubnu, květnu, červnu a září je rozhledna standardně přístupná o víkendech, během letních prázdnin denně. Letos 28. října slaví stavba 20 let od otevření a jako každý rok ji bude možné navštívit od 10 do 16 hodin. Bez předchozího objednání je možný výstup na rozhlednu i 17. listopadu a 29. až 31. prosince.

Zájemci o zhlédnutí okolních krás ale mají příležitost i mimo tyto termíny, kdy jim při objednání předem v případě větší skupiny bude otevřeno za standardní cenu, menší skupiny si mohou zapůjčit klíče a vyrazit za dobrodružstvím po vlastní ose.

Vrcholem cesta nekončí

Do rozhledny se vstupuje po venkovním dřevěném schodišti a za slunečného dne vcházím do šera. Po chvíli si ale oči přivyknou a po tmavě hnědých schodech vedoucích po pravé straně rozhledny začínám stoupat.

V mezipatře se nachází skromná expozice o již zmíněné ukončené stavbě dálnice a fotografie z budování samotné rozhledny. Oválnými okny opředenými pavučinami, jež jsou zasazeny do masivní konstrukce stavby, je možné nahlédnout na okolí a už tento pohled návštěvníka motivuje ke zrychlení v posledních patrech. Protože výhled je to vskutku působivý.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Výhled z nejvyšší kamenné rozhledny Moravy stojí za nějakou tu námahu.

Úplně nahoře čeká panoramatický 360stupňový rozhled do okolní nádherné krajiny, z něhož se za dobré viditelnosti až tají dech. Zdánlivě miniaturním dojmem odtud působí hrad Buchlov v srdci Chřibů, vyjma okolních vesnic a měst můžete v dáli spatřit i Roháče, Malou Fatru, Jeseníky, Beskydy, Vsetínské vrchy a Malé a Bílé Karpaty.

Ve středu místnosti se nachází velká mapa okolí se všemi pamětihodnostmi a značenými trasami, nechybí ani návštěvní kniha, na kterou se okamžitě vrhají příchozí děti.

To, co by někdo označil za zjevnou nevýhodu, že kousek od schodů celá rodina nenaskáče do auta a nezamíří jinam, je pro ty, kdo nemají problém s pohybem, spíš pozitivem. Výlet po sestoupení ze schodů ještě nekončí. A cesta voňavým lesem plným prozpěvujícího ptactva už vede jen z kopce a je v podstatě za odměnu.

Jízda jako Páni kluci. Na drezíně Moravskou Saharou

Tipy na výlety

Na tajemném kopci si daly dostaveníčko nehybné osobnosti velkomoravské historie

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám