Hlavní obsah

Nejlepší hrad Českého ráje má v sobotu odpoledne vstup zdarma

Český ráj je památkami přímo posetý. Jednou z nejnavštěvovanějších, nejstarších a nejdéle zpřístupněných turistům je hrad Valdštejn. Ten zaujal i tvůrce několika českých pohádek jako Princ Bajaja nebo Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek. Dvanáctého října se v něm bude konat Svatohubertská slavnost se zábavným programem, odpoledne je proto celý areál přístupný zdarma.

Hrad Valdštejn má být podle fejetonu z roku 1902 nejlepším v Českém ráji. Přesvědčte se Video: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

„Skutečně také z celého našeho Českého ráje nejkrásnější částí jsou Hruboskalské lesy s Troskami a z těch zase nejlepší je Valdštýn,“ stojí ve fejetonu o hradu z roku 1902. A je vskutku zasazen v pohádkově krásném prostředí na Zlaté stezce Českého ráje.

Pěšky k němu můžete dojít z Turnova po zelené trase (3 až 4 kilometry), ze Sedmihorek po žluté pěší trase (4 kilometry) nebo z Hrubé Skály po červeně označené Zlaté stezce Českého ráje. Auto je možné zaparkovat asi 700 metrů pod hradem a dojít pěšky po zelené.

Působivé přivítání

Zaujme už cesta k hradu. Vstupuje se do něj po dlouhém barokním kamenném mostě zdobeném sochami českých patronů, pod nímž jela princezna v pohádce Princ Bajaja k drakovi. Prvních šest světců - Ivan, Jan Nepomucký, Prokop, Václav, Vít a Vojtěch se na mostě objevili hned při jeho dokončení v roce 1724. Nedlouho poté přibyli sv. Ludmila a sv. Josef. Na druhém mostě na prvním nádvoří čekají na příchozí ještě Sv. Markéta a sv. Valburg.

Pekařova brána je unikátem Českého ráje. Vyfotit s ní své auto chce každý

Tipy na výlety

Původních 12 vzácných valdštejnských soch krášlících mosty vzniklo v kosmonoské dílně, kterou vedli bratři Jelínkové. Díla byla kvůli ochraně před vlivy počasí v 90. letech 20. století přesunuta do hradní kaple, návštěvníky tak dnes vítají věrné kopie „Jelínků“ od Jiřího Nováka.

Na konci mostu se nachází vstupní klasicistní brána a první nádvoří. Zde si návštěvníci mohou v bývalé kočárovně koupit vstupenky, dát občerstvení a zhlédnout malou kapli, v níž je freska sv. Jana Křtitele od Františka Maška, která má být údajným portrétem Karla Hynka Máchy, jenž v Hruboskalsku strávil nějaký čas.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Má sv. Jan Křtitel podobu Máchy?

Výhodou Valdštejna je, že si jej můžete projít jak s průvodcem, tak po vlastní ose, což ocení návštěvníci, kteří mají raději komorní atmosféru. Plné vstupné s průvodcem vyjde na 130 korun, snížené na 80 a rodinné na 350. Bez průvodce analogicky 110 korun, 70 korun a 300 korun pro rodinu. Na hrad můžete vyrazit i s nejlepším přítelem člověka a bude vás to stát jen o dvacet korun navíc.

Během slavnosti zadarmo

Dvanáctý říjen se program na Valdštejně ponese ve znamení myslivosti. Po pěti letech se na hrad vrátí Svatohubertská slavnost, od 13:00 do 17:00 hodin se bude konat bohatý doprovodný program a od 12 hodin bude vstup do celého areálu zdarma.

Mix architektonických stylů

Po druhém výrazně kratším mostě se návštěvníci dostanou do klasicistního domu, který v počátcích turismu na hradě sloužil jako hostinec, před rokem 1838 se ale jednalo o známou poustevnu. V přízemí se nachází čajový salonek a v patře slavnostní sál a salonek s portrétní galerií posledních šlechtických majitelů, Lexů z Aehrenthalu. První patro je přístupné jen s průvodcem.

Na druhém nádvoří je možné nahlédnout do hradní hladomorny o hloubce více než pět metrů, která byla objevena až během archeologického výzkumu v roce 2002. Hned vedle se nachází pamětní tabule, která informuje o českém spisovateli Eduardu Petiškovi, jenž se na Valdštejně zdržoval vždy v létě mezi roky 1954 až 1958.

Stojí tu i kaple sv. Jana Nepomuckého s originály soch z mostů, její výmalbu provedli Jan Prousek a Karel Zapp. Kaple je zdaleka viditelnou dominantou hradu již od 18. století, její současná podoba pak pochází z 19. století. Příležitostně se tu konají i koncerty a svatby.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

„Věží“ se klesá do stylového sálu s kulečníkem.

Zapamatováníhodný sál

Z druhého nádvoří vede pod vzrostlým dubem romantické schodiště na aehrenthalský palác s terasou. Vstupte do dveří ve tvaru lomeného oblouku a po točitém kamenném schodišti sejděte do biliárového sálu.

Ve většině hradů a zámků jsou sály a salonky tak nějak k nerozeznání, ale tohle místo má opravdu atmosféru. Snad proto si jej vybral i filmový štáb druhé série Arabely, který zde natočil svatbu Xénie s Fantomasem. Není tak divu, že před pár lety hrad hostil výstavu filmových kostýmů včetně těch z Arabely. Dnes, když je v centru pokoje opět kulečníkový stůl, na nějž shlížejí četné obrazy koní se zvláštním výrazem, by si tu člověk uměl představit extrémně stylovou pánskou rozlučku se svobodou.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Místnost, kde se natáčela Arabela, má atmosféru.

Vydávám se po točitém schodišti zpět na terasu a po pár metrech opět klesám po schodech, tentokrát do tajemného skalního podzemí. Ve vysekaném průchodu se nachází i jedna místnost s expozicí dobových předmětů. Primárně se ale jedná o chodbu, která spojuje hrad s romantickým palácem na třetím skalním bloku.

Původní malý palác zde byl postaven ve 13. století, dodnes se z něj dochovaly jen ruiny s oknem nad střechou dnešní romantické stavby. Nový palác nechali na místě původního postavit poslední majitelé v roce 1836. Nachází se v něm rytířský sál, kuchyně a expozice věnovaná zdejší přírodě.

Po schodech kolem paláce pak můžete vystoupit do vyšších pater, odkud je během jasného dne pěkný pohled na kapli, kolem střílen i na vyhlídku na Hruboskalsko, Trosky, Zebín, Borecké skály, Kočičí hlavu, Přáslavice a Kozákov.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Když zrovna nefotíte v protisvětle, z hradu je krásný výhled na Trosky a Zebín.

Hrad si v rychlosti po vlastní ose zvládnete prohlédnout i za hodinu, ale byla by to škoda. Možnost toulat se o samotě po cestách, po nichž chodili šlechtici zvučných jmen i zbojníci, a objevovat, co se skrývá za dalším kusem zdiva či do kamene vytesanými schody, je malým dobrodružstvím, kterým můžete strávit příjemný rodinný či romantický půlden. A možností, co podniknout s tou druhou půlkou, je na zlaté Zlaté stezce Českého ráje více než dost. Stačí si vybrat.

Neznámá česká zřícenina ukrývá fascinující úkaz. Temného rytíře předpovídajícího počasí

Tipy na výlety

Do českého zámku čtyřikrát uhodil blesk. Ukrývá i smutnou love story

Tipy na výlety
Související témata:
Hrad Valdštejn

Výběr článků

Načítám