Článek
Mezi exponáty nové výstavy jsou archeologické nálezy, zařízení k vaření i stáčení piva, sklo, etikety i dokumenty dokládající pijácké zvyklosti či stížnosti na kvalitu piva. Pivo se v Brně běžně vařilo a pilo přinejmenším od 13. století. Zlatý věk podle kurátora Petra Vachůta nastal v druhé polovině 19. století a na začátku 20. století.

Staré pivní podtácky
„V Brně tehdy fungovalo pět velkých pivovarů, různě vznikaly a zanikaly. V roce 1943 pak fúzovaly největší pivovary Moravia a Starobno," vysvětlil Vachůt. Pivovar Moravia už tehdy několik let nebyl v provozu.
Po fúzi následoval padesátiletý monopol Starobrna, který od roku 1993 začaly narušovat nové malé pivovary. V současnosti je scéna pestřejší, kromě Starobrna, které je součástí nadnárodního koncernu Heineken, v Brně fungují například menší pivovary Pegas, Richard, Lucky Bastard nebo Magistr.

Výčep
Pro výstavu vzniklo dokonce speciální pivo Špilberk 10. Od jiných desítek se odlišuje způsobem chmelení. „V tomto případě čtvrtým a pátým chmelením speciálně upravenými hlávkami žateckého poloraného červeňáku," uvedl vrchní sládek Brněnské pivovarnické společnosti Petr Hauskrecht.
Túra po pivnicích
Kromě pivovarů věnuje výstava pozornost také nejslavnějším brněnským hostincům dávné i nedávné minulosti. Připomene například hostinec U Modrého lva poblíž Mendlova náměstí, podnik U Bílého kříže, který stál naproti nemocnici na Pekařské, a hostinec U Tří knížat na Poštovské, kde před bitvou u Slavkova nocoval náčelník generálního štábu Napoleonovy armády Louis Berthier. I mladší Brňané znají pivnici U Formana na České, případně Střelák v Pisárkách.

Historický hospodský interiér
Část výstavy muzeum věnovalo také původnímu klášternímu pivovaru na Starém Brně, stejně jako osobnosti Františka Ondřeje Poupěte, sládka a inovátora výroby, autora příruček o vaření piva i zakladatele školy pro sládky. Nejplodnější časy prožil v Brně v někdejším pivovaru ve Starobrněnské ulici.