Hlavní obsah

Jedna z nejkrásnějších rozhleden Českého ráje připomíná zbytečnou smrt mladého šlechtice

Alainova věž není typickou českou rozhlednou. Stavba nedaleko Lomnice nad Popelkou zaujme jak nevšedním názvem, tak na první pohled i romantickou architekturou jako vystřiženou z pohádky o zakleté princezně. Ve skutečnosti se však váže ke smutnému osudu prince z rodu Rohanů.

Alainova věž nevyniká výškou, ale překvapí krásou.Video: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Nevšední stavbu, která byla dokončena kolem roku 1862, zadal kníže Kamil Rohan architektu Josefu Pruvotovi o čtyři roky dříve. Plnit měla účel jak praktický, tak memoriální. Nejednalo se však původně o rozhlednu, ale o lovecký posed v knížecí oboře pod vrchem Tábor.

Luxusní neogotický lovecký posed s půdorysem osmiúhelníku ale vznikl i jako připomínka tragické předčasné smrti Alaina Rohana, synovce knížete Rohana, jenž zemřel 28. září 1857 v pouhých 27 letech během honu na zámku Košťany.

Jako lovecký posed sloužila věž do první světové války, po druhé byla využívána jako sklad krmiva pro zvěř. Až ve 21. století odkoupilo zchátralou stavbu měnící se v zarostlou ruinu město Lomnice nad Popelkou.

Astronomický střed Evropy leží 50 kilometrů od Prahy

Tipy na výlety

Památka roku

10,5 metru vysoká stavba věžového charakteru prošla v roce 2015 kompletní rekonstrukcí, při níž byla dřevěná horní část nahrazena kamennou. Nyní je tak postavena z kombinace kamenného zdiva a červeného pískovce. V tomtéž roce se stala Památkou roku Libereckého kraje. Dnes tak opět vítá návštěvníky v plné kráse.

Rozhledna je dobře přístupná po turistické cestě, od níž je vzdálena pouhých několik desítek metrů. Můžete se k ní vydat kupříkladu po modré značce z vrchu Tábor nebo z vesnice Chlum.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Rozhledna na vrcholu hory Tábor leží na Zlaté stezce Českého ráje. Alainova věž je od ní vzdálená jen něco přes dva kilometry po modré značce.

Dvěma protilehlými portály ve tvaru lomených oblouků se vstupuje na točité schodiště, které vede do druhého podlaží sloužícího dříve jako samotný lovecký ochoz, dnes jako vyhlídkové patro. Vzrostlé stromy v okolí otevírají výhled do dálky pouze ve směru na Jičín, za jasného počasí je z rozhledny krásně vidět Vrch Zebín s kaplí sv. Maří Magdaleny.

Alainova věž už kvůli své skromné výšce nepatří rozhlednám, ze kterých by byl 360stupňový výhled do daleka, v tomto směru je vhodnější nedaleká Tichánkova rozhledna na vrchu Tábor, turisty však láká především jako krásná ukázka romantického historizujícího neogotického stavitelství v regionu.

Rozhledna je na vlastní nebezpečí zdarma přístupná celoročně. Výhodou je, že její genius loci potěší návštěvníky za každého počasí.

Staňte se pánem hradu za 20 korun

Tipy na výlety

Související články

Výběr článků

Načítám