Článek
"Cílem je lidem přiblížit tuto netradiční potravinu, která k naší kuchyni patří jako chléb, svatební koláčky nebo zabíjačka. Za minulého režimu byla ale označena za buržoazní, a tak jsme na ni skoro zapomněli. Pořád ji ale na zahrádkách v Čechách a na Moravě můžeme vidět. Někteří jen možná nevědí, co s ní pak v kuchyni. Od toho jsou Slavnosti chřestu," řekl o akci jeden z organizátorů Michal Burian.
Už v pátek, kdy se slavnosti teprve pomalu rozjížděly, se na náměstí v Ivančicích sešly stovky lidí. Ten hlavní útok na gurmánské zážitky se ale odehraje v sobotu a v neděli.
Pořadatelé slibují delikatesy
"Máme se na co těšit, restaurace nahlásily takové pokrmy jako chřestová polévka, pečená vepřová líčka přelitá omáčkou demi glace s vařeným chřestem nebo třeba chřestový salát s vlašskými ořechy a medovou zálivkou zdobený jahodovo – smetanovou pěnou," láká na slavnosti jejich ředitel Aleš Tureček.
Pokud by vám snad cesta do Ivančic o víkendu nevyšla a přesto jste si chtěli vyzkoušet některou z chřestových pochoutek doma, je důležité vždy chřest před vařením oloupat, případně odříznout zdřevnatělé konce.
Recept na klasický chřest pro dvě osoby je pak následující: kilo chřestu oloupeme a povaříme 12 minut v osolené a oslazené vodě. K němu uvaříme nové brambory a podáváme s 50 gramy vařené šunky. Zvlášť pak přidáme i rozpuštěné máslo. Chřest jde ale využít i pro přípravu polévek, omáček či slaných i sladkých zákusků.